Sommarens bästa rosévin

En smakfull kompromiss av det vita och röda vinet bästa sidor.

I sommarvärmen är det lätt att drabbas av rosévinets förträfflighet. Det är i sin bästa form den gyllene mellanvägen, en smakfull kompromiss av det vita och röda vinet bästa sidor. Frisk, läskande syra i kombination med sommarfräsch fruktighet.

På plats vid Medelhavets generösa sol är det lätt att hitta de njutbara alternativen. I Sverige gör både väder och urval bilden lite mindre smickrande. Vårens rosésläpp på Systembolaget är som alltid en kompromiss mellan tillgängligt stora volymer och en demokratisk representation av alla världsdelar. Inte lika bra för kvaliteten som för Systembolagets image.

Från rosévinets klassiska domäner i Frankrike kommer årets bästa roséviner, men också de dyraste. Domaine LaFond Roc-Epine från Tavel och Domaine des Baguiers från Bandol lirar i en egen liga även om Domaine de la Sauveuse är en god aspirant i den lägre divisionen. Alla tre har friskhet i syrorna och en svalkande fruktighet. De dyrare alternativen har givetvis en elegantare inramning med en eftersmak som räcker längre med smak av mineraler, pinje och örter.

Grekland imponerar i de lägre prisklasserna med Mediterra Kotsifali Mandilaria Rosé. Med stram frukt och syra och en balanserat kryddig inramning är det definitivt en vinnare i prisklassen.
Från Argentina kommer också ett vin som är värt att prova. Med en lite udda blommighet är ändå Vida Salvaje Malbec Rosé ett vin som mer än väl uppfyller det som krävs av ett rosévin i prisklassen.
Från Spanien finns också viner som håller att korka korka upp och njuta i skuggan. Agrest de Guitard är moget jordgubbsfruktig med en liten jordsalt avslutning.

Sist men inte mindre viktigt bör det nämnas att det finns alltför många viner med gamla årgångar i sortimentet, både i det ordinarie och i beställningsortimentet. I det ordinarie fasta sortimentet får man anta att det snabbt blir utsålt på gamla 2006:or. Vid genomprovning var det ingen av dessa som höll måttet från årgång 2006.’
I beställningsortimenetet är situationen liknande med skillnaden att det finns betydligt fler viner av högre kvalitet som klarar lagringen något bättre. Men rosévin är med några få undan tag en färskvara. Kolla årgången innan du köper! 2007 ska det vara.
Vissa av vinerna lanserades i maj och kan därför vara slut.

Domaine des Baguiers Rosé 2007, Bandol, Frankrike, (nr96082) 119 kr 15/20***

Domaine LaFond Roc-Epine Rosé 2007, Tavel, Frankrike, (nr 96081) 119 kr 15/20***

Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2007, Frankrike, (nr96048) 85 kr 13/20**

Mediterra Kotsifali Mandilaria Rosé 2007, Grekland, (nr 96040) 79 kr 13/20**

Vida Salvaje Malbec Rosé, 2007, Argentina, (nr 99056) 60 kr 13/20**

Agrest de Guitard 2007, Spanien, (nr 96090) 79 kr 14/20**

Lämna kommentar

Instagram feed