Vår i rosa och vitt

Maj är här och det betyder en rejäl laddning med rosévin i Systembolagets hyllor. Några läckra vita viner är också värda en plats i sommarens glas.

Rosé 2012

Efter att ha provat samtliga dryga 40 roséviner i Systembolagets ordinariesortiment blir det uppenbart att det behöver kvalitativ förstärkning. Det är med några undantag en sorlig samling viner som verkar ha som enda syfte att följa färg, rosa alltså. Med en förvirrad blandning från världens alla hörn håller Systembolaget på sin neutralitet, medan några få klassiska roséviner drunknar i ett hav av bisarra tolkningar från nya världen. Bottennivån är vinerna i 1 liters tetror, där faktiskt inte ett enda borde passera som drickbart.

Den exklusiva lanseringen i maj ger tillfälligt roséhyllorna förstärkning. Inte oväntat är det viner från de klassiska rosévinsområdena som dominerar när det gäller kvalitet. Provence gör mest rosévin i världen och har en lång tradition av att göra viner som också håller hög kvalitet. Triennes Rosé 2011, (90242. 117kr), är rosé i klassisk Provencestil, med sin lätta färg och kryddiga frukt med aromer av persika och röda bär. Mjuk generös och silkig är det ett av de bättre i prisläget. Lite dyrare men med mer finess är Les Terrasses Rosé 2011, (98135, 159kr), också från Provence. I elegant fruktfrisk stil med feta aromer av persika och blommig citrus ger det en bra smak av områdets roséviner. Kan drickas till alla sommarens rätter som sallad, grillad bläckfisk, musslor på grillen eller en getostpaj med sparris. Bra är också Château Sainte Marguerite Cru Classé Rosé 2011, (149 kr), med sin fruktfriska och örtiga inramning, även det saknas lite spänst i fruktaromerna.

Marsannay Rosé Domaine Clair-Daü 2011, (95048, 129kr), är rosé på pinot noir från Bourgogne med flintig och krutdoftande mineralkaraktär och frisk elegant rödbärig frukt. Riktig läcker rosé:

Marsannay Rosé Pinot Noir Domaine Bruno Clair 2010, (91165, 149kr), från samma område saknar lite spänst i frukten, men har finessfullt djup med mogna bäraromer och en fatrostad lite knäckig avslutning.

Tavel är klassisk rosévinsby i södra Rhônedalen och Domaine de la Mordorée La Dame Rousse 2011, (91229, 145kr), förvaltar ursprunget väl med färgstarkt och kraftfult rosévin. Med generös fet jordgubbs- och hallonfrukt i en liten aptitlig tanninkärv och örtig inramning, kommer det passa bra till sommarens grill- och plockmat. .

En bit norrut i Rhôndalen ligger Montirius som gör lysande röda viner. Årets rosé är dock en besvikelse. Montirius Vacqueyras Perle de Rosée 2011,( 90302, 139kr), doftar orent och frukten känns oxiderad och ofräsch.

Lätt och bärigt friskt är rosévinet från Österrike. Domaene Gobelsburg Rosé 2011, (91227,99kr), har krispig ren syra och aptitlig hallon- och körsbärsfrukt, bra som aperitif, eller till en sallad med färsk korv. Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt 2011, (90133, 119kr), är något kraftigare med rund jordgubbsfrukt, men samma slanka syra.

Italienska Scalabrone Rosato 2011, (90194, 119kr), får också godkänt med ren körsbärsfrisk frukt.

Så långt om vårens roséviner. Några vita viner är också värda att nämna. Macon-Milly-Lamartine Clos du Four Christophe Cordier 2010, (99100, 179kr), är klassisk chardonnay från Maconnais. Ren krispig citrufrukt ramas in av rund persikofrukt och finessfull mineralmättnad och nötiga stilrena rostade aromer från fatlagring. Skaldjur och fisk från grillen blir gott sällskap.

Langhe Arneis Bricco Cappellina 2010, (90411, 129kr), bjuder på en lite udda trio av druvor från norra Italien. Mandel, honung och blommor och en intressant fänkålskryddig avslutning ger ett charmigt och friskt vårvin.

Behållningen i vitvinshyllan är Arbois Sélection 2008 från Domaine Tissot i Jura, (99226, 179 kr). Det franska alpområdet Arbois i Jura har en helt särpräglad vinstil, med sina oxiderade vita viner som påminner om en torr finosherry. Inte ett vin för allas smak kanske, men underbar till lite hårda alpostar. Chardonnay och savaginin är druvorna som ger mogna aromer av äpplen och torkad frukt, aprikoskärnor och rostade nötter. Frisk elegant med betydligt mer vital frukt än doften kan antyda. Citrus, äpplen och fet aprikosfrukt ramas in av läckert rostade aromer av nötter och karamelliserad torkad frukt. Avslutningen mättad med mineralstenig finess. Lysande om du frågar mig. Som sagt, hårda alpostar eller varför inte en rökt Montbéliardkorv från närliggande alpregion.

Lämna kommentar

Instagram feed