Värmande höstsprit

Löven regnar från träden och målar de hösttrötta gräsmattorna i vacker guldgul färg. När det blåser novembersnålt kan det behövas värmande drycker i glasen. Skotland räddar oss från vinterkylan, och Karibien skickar soliga praliner från Martinique.

tillfälliga nyheter whisky november 2009 systembolaget En söt liten apelsindoftande pralin är Shrubb Orange Créole, 10190, 329kr, från romproducenten Clément på Martinique. Inte riktigt lika klistrigt söt som annan apelsinlikör och med en säregen kryddarom från karibiska örter kan den definitivt värma både i november- och julmörker.

Det är gott om specialutgåvor från de skotska whisky destillerierna. Distillers Edition är en årgångsbetecknad whisky som ofta får en liten aromatisk lutning av udda fat under slutlagringen. Det kan vara fat från lagring av söt sherry, portvin eller andra söta, eller torra viner. Poängen är att whiskyn får aromer som skiljer den från destilleriernas standardutgåvor.

Svenska Mackmyra är lite för färska som destilleri för att prestera några distillers edition. Från de ungdomligt råa första utgåvorna av Preludium, är ålderns utveckling ändå tydlig i Mackmyra Special 03, 10226, 596 kr. Den är trots sin ungdomlighet en elegant sprit, med mild rökighet och en stilfull lång avslutning. En svensk whisky har ju något av ett affektionsvärde, vilket säkert är en förklaring till priset. Den svenska törsten på inhemsk whisky verkar stadig. Det är väl inte förvånande med tanke på hur intresset för whisky utvecklats de senaste åren.

Är man ute efter smak med rundare kanter och djup får man självklart hälla upp äldre whisky i glaset. Som 1996 Royal Lochnagar Distillers Edition, 10182, 569kr, som är en smekning i gommen. Med djup läcker maltighet i honungsrund och fruktig inramning och en aptitlig blommig och chokladkrämig avslutning räcker den långt. När det gäller smakupplevelse kan Mackmyra inte konkurrera i prisklassen. Än, ska kanske tilläggas.

Också 1998 Talisker Distillers Edition, 10221, 569kr, ger whiskyupplevelse med djup, även om den känns något mer oslipad i kanterna.

Två rökiga kraftpaket från Islay finns också i novemberhyllan. 1996 Caol Ila Distillers Edition, 10192, 549kr, har trots sin utpräglade tjärrökighet en mild sötma och finessfull inramning och en delikat havsalt avslutning.

1993 Lagavulin Distillers Edition, har kraftfull tjärrökig arom, men med en försonande fruktrund inramning och en krämig avslutning. Lite rundare än standardwhiskyn kan den kanske vinna nya anhängare.

10193 Lagavulin Distillers Edition 1993Lagavulin Distillery, Islay, Storbritannien,Diageo Sweden AB, 700ml, 43 %

Kraftfull med Islaytypiska tjärrökig doft. Smaken är försonande mjuk och avrundad, med en liten fruktig sötma som ramar in den kraftiga tjärrökig aromen. Krämiga och salta avslutningen. En betydligt sötare whisky än destilleriets standarversioner.

10221 Talisker Distillers Edition 1998Talisker, Isle of Skye, Storbritannien, Diageo Sweden AB, 700 ml 45.8 %

Mjuk och rund i stilen med silkigt mjuk struktur och lätt fruktblommiga aromer. Honungsrund och harmonisk smak med lång örtig och blommig avslutning.

10182 Royal Lochnagar Distillers Edition 1996Royal Lochnagar Distillery, Highlands, Storbritannien, Diageo Sweden AB, 700ml 40%

Brödig och nedtonat fruktig med liten elegant blommig och honungsrund doft. En smekning i munnen, med djup läcker maltighet men fin honungssötma och fruktig inramning. Avslutningen lätt blommig och krämig. En härlig whisky med djup och elegans.

10192 Caol Ila Distillers Edition 1996Caol Ila Distillery, Islay, Storbritannien, Diageo Sweden AB,700ml, 43%

Doften har utpräglad men mild och balanserad rökighet med inslag av fruktsötma och honung. Elegant rökig smak med nyanserad fruktsötma, lång havssalt och finessfull avslutning.

10226 Mackmyra Special 03Mackmyra Svensk Whisky AB, Sverige, 700ml, 48.2%

Mackmyra är fortfarande en väldigt ung whisky. Men i sin ungdomlighet märks en ren och elegant lätt rökighet och en nyansrik struktur och lång avslutning som kan lova gott för kommande, och lite äldre versioner.

10190 Shrubb Orange Créole 32 kr 15/20Clément, Martinique, Frankrike, Moestue Grape Selections 700ml, 40%

Apelsindoftande likör med balanserad sötma, på bas av agricolerom från Clément. Den blandas med en aromatisk sirap gjord på sockerrör, karibiska kryddor och apelsin. Med balanserad sötma och en delikat skalbitter apelsinsmak är den en liten godsak att avnjuta efter middagen.

Mera i samma ämne:
,

Lämna kommentar

Instagram feed