Vårviner

Vårviner

Den första vårsolen tittar passande nog fram, lagom till att vårens viner dyker ner i Systembolagets hyllor. Vi har plockat ut några favoriter.

Varför inte hälsa våren med några lätta vita viner. Dellago Pinot Bianco 2010, (95026, 99 kr), kommer från vingårdarna vid foten av Alperna i italienska Alto Adige. Friskt och lätt med stilren päronfrukt och lätt kryddighet. Ett vin för goda charkuterier. Saint-Bris Sauvignon 2010, (95065, 95 kr), är en frisk sauvignon blanc med befriande stram arom av krusbär, nässlor och mineralelegant inramning. Drick till milda get- eller fårostar eller kokta korvar.

Bourgogne brukar inte förknippas med sauvignon blanc. AOC Saint-Bris ligger strax söder om Chablis och gör eleganta vita på just sauvignon blanc. Området runt byn Saint-Bris-le-Vineux har haft egen AOC sedan 2001.

Chablis Premier Cru Les Fourneaux 2010, (90587, 175 kr), ligger nästgårds och bjuder också på sval frisk frukt med doft av nyskalade aprikoser, citrus och hasselnötter, men på druvan chardonnay. Frisk ren och elegant struktur av silkig syra och finessfull mineralinramning. Dricker det gärna till en långkokt grissida med senapssås, eller till lätta fisk och skaldjurrätter, varför inte vårgös.

Samma druva hittas i Côtes du Jura Chardonnay 2008, (95062, 99 kr), från alpregionen öster om Bourgogne. Likheterna finns också vinerna, med ren stram syra och utpräglad mineralitet. Kan inte riktigt fatta om denna chardonnay är medvetet oxiderad, eller inte. Den har fått några år på flaska. Det är svårt att veta med viner från Jura, där den oxidativa vinstilen kan ge överraskande dofter i glaset. Det är aromer av hö och mogna äpplen i doften, men smaken är stramt fruktig med finessfull inramning av rostade nötter med mineraler som ger längd och finess. Får prova en ny flaska när den släpps i hyllorna och fundera vidare. Tänker äta lätt rökta charkuterier, kanske en Morteaukorv eller en krämig kycklinggryta till den, och inte att förglömma de hårda ostarna från alpregionerna.

Rött och elegant är Vosne-Romanée Aux Réas 2008, (90594, 299 kr), från en av Bourgognes allra mest välrenommerade byar för pinot noir. Inbjudande och elegant doft med aromer av smultron och varma kryddor hoppar ur glaset och retar aptiten. Bourgogne i sin bästa form. Ska spara en flaska till vårens primöranka i maj, eller ännu hellre lagra den.

Julicher 99 Rows Pinot Noir 2009, (90561, 179 kr), är betydligt mer fruktsöt med aromer jordgubbar och körsbär i stadig skrud av rostade fataromer och silkiga tanniner. Helt godkänd Nya Zeeland pinot.

Château Montfollet Vieilles Vignes 2009, (90081, 99 kr), är ett av två Blay Côte de Bordeaux i vårsläppet, och utan tvekan det bästa av de två. Delikat doft av svarta vinbär, plommon, läder och tobak. Stadig struktur med generös frukt i delikat struktur av silkiga tanniner, spänstig syra och behagligt rostade aromer av fat i avslutningen. Dricker det till vårlammet med bondbönor och vitlökssky..

Berget Ventoux är ett landmärke i Rhônedalen och La Coterie Ventoux 2010, (90593, 79 kr), är enkelt men charmigt fruktigt med hallon och körsbärsfruktig och klassisk örtig inramning, stadiga tanniner och en örtpepprig avslutning. Rustikt och okonstlat, men väl värt sina pengar. Drick till vårens tapenade eller ett grillat lamm med bakade tomater.

Cornas Les Grandes Terrasses 2009, (90061, 199 kr), är stadigt men elegant vin från Cornas i norra Rhônedalen. Fortfarande ungt, men med mustig mörk frukt som björnbär och blåbär som ramas in av kryddig svartpeppar, tobak och rostade fataromer. Riktigt gott. Dricker det till ett confiterad anklår med primörbönor och en fruktig vinägrette. En bra start på våren.

Vitt vin

Rött vin

Lämna kommentar

Instagram feed