Ekoviner i iPhone

Applikationerna för iPhone och Blackberry duggar tätt. Tagdevin.com är en av de senaste som inom kort kan bli vinvännernas sällskap i mobilen.

Frankrike är kanske inte känt för sin marknadsföring av vin. Men på kort tid har det dykt upp flera projekt som ska ta marknadsföringen in i 2010-talet.

Kvalificerad vininformation direkt i telefonen är det franska företaget Tagdevins bidrag till utvecklingen. Den nya mobilapplikationen presenterades nyligen på vinmässan Salon des vins de Loire. Tanken är att det ska bli ett användbart redskap för vinproducenter att snabbt kunna kommunicera med konsumenterna. Och omvänt, att konsumenterna snabbt och enkelt ska kunna få information om vinerna på plats i butiken, eller på restaurangen.

Med ett enkelt foto med telefonen scannas en 2D streckkod som laddar en websida med information om vinet. Fakta med bilder och videor om vinodlaren, vingårdslägen, druvor, årgångtabeller och provningsguider laddas direkt i telefonen. Det ska också finnas utförlig information om hur vinet kan kombineras med mat, liksom att ta del av andra konsumenters omdömen och betyg på vinerna.

Den nya programvaran är utvecklad på Universitet i Nantes i Frankrike och är tänkt att bli en ny plattform för framförallt ekologiska- och naturliga viner (biodynamiska). Med från start fanns tre ekologiska producenter i Loire, Château Tarcièr, Domaine Le Fay d’Hommes och Domaine La Paonnerie. Loire har en snabb utveckling av ekologisk vinodling, med över 200 eko-producenter.

Franky Trichet, som ansvarat för projektet, ser en enorm potential i den nya programvaran. 90 procent av japans mobilanvändare har redan i dag en så kallad Smartphone, och vid årets slut beräknas 45 procent av de franska telefonanvändarna ringa med en Smartphone.

– Det finns i dag ingen kvalificerad information att tillgå för vinkonsumenterna genom mobilen, säger Franky Trichet till tidningen Hebdo Sèvre et Maine.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed