- Vin & Gastronomi - http://www.vinochgastronomi.se -

Anklår med linser och tryffelsmör

Linserna får ljuvlig smak med lite svart tryffel. Här får ett tryffelsmör ge linserna både smak och krämig konsistens. Smöret får tryffelsmak på samma sätt som ägg och ris, genom att dela burk med en färsk tryffel över natten.

Ingredienser för 4 portioner

4 anklår
5 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
2 kvistar timjan
1 vitlöksklyfta
3 dl puylinser, eller andra små gröna linser
salt
peppar
4 msk tryffelsmör
finhackad persilja och gräslök

Fyll en burk med smör och häng en tryffel (T.melanosoprum) under locket, inlindad i lite silduk. Ställ i kylen över natten. Smöret får en lyxig smak av tryffel. Smöret kan ge smak åt många rätter, eller bara förgylla ett färskt bröd.

Salta anklåren och bryn i lite olivolja, eller ankfett med skinnsidan ner tills det fått fin färg och släppt sitt fett. Lägg i en stekgryta tillsammans med timjan och vitlök. Häll på vin och buljong.

.

Finhacka lök, morot och selleri och stek lätt i samma stekpanna. Lägg i stekgrytan. Sjud i ungefär 45 minuter och tillsätt därefter linserna och sjud ytterligare 45 minuter. Tillsätt mer buljong om linserna ser ut att koka torrt. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp linserna med sky en djup tallrik och tillsätt 1 msk tryffelsmör. Toppa med ett anklår och finhackad persilja och gräslök.