RECEPT

Ansjovisrulle -ugnspannkaka med anjovis och lök

Ansjovisrulle -ugnspannkaka med anjovis och lökDet här är ett fantastiskt litet tillbehör till en kall snaps. Receptet är en gammal ”Mitt i maten” klassiker, ett av de bästa svenska matprogrammen någonsin, med den eminente Rikard Nilsson och den joviala Jesper Aspegren. Det är kanske dags för de båda att återuppliva programmet. Vi på V&G hoppas åtminstone på det. Vi tror dessutom att Janne ”Loffe” Carlsson hade ett finger med i spelet. Otippat, men god är den.

Vi har gjort pannkakan lite mer åt suffléhållet, vilket ger en luftigare och lättare rulle, dessutom har löken fått ett stänk torr madeira. Inte nödvändigt, men väldigt gott.

Ingredienser för 4 portioner
30 gram smör
45 gram mjöl (4 msk)
2 dl mjölk
2 dl riven västerbottenost
4 ägg (små)
2 gula lök
2 msk torr madeira
4 msk smör
1 liten burk ansjovisfiléer (125g)
3 msk hackad persilja

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt varm mjölk och vispa till en slät, tjock béchamelsås. Tillsätt riven västerbottenost. Låt såsen svalna en stund och vispa sedan i äggulor. Salta och peppra. Vispa äggvitorna till ett hårt och luftigt skum. Vänd ner äggvitorna i smeten. Försök få så mycket luft som möjligt kvar i smeten. Klä en ugnsfast form med bakplåtpapper och fördela smeten jämnt. Riv lite mer ost och fördela jämnt över pannkakan. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter. Ta ut och vänd upp pannkakan på ett bakplåtspapper och låt den svalna något.

Hacka löken och stek i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt ansjovis och blanda. Tillsätt hackad persilja och smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Tänk på att ansjovisen också är salt.

Fördela lök- och ansjovis på pannkakan och rulla i ihop den. Slå in den i smörpapper och lägg rullen i kylen 1 timme. Skär i skivor och lägg upp på en tallrik. Anjovisrullen passar utmärkt som förrätt eller drinktilltugg. Servera med gräddfil och en kall snaps.

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed