RECEPT

Aprikosglaserad kyckling med kantarellpicada

Aprikosglaserad kyckling med kantarellpicadaIngredienser för 4 portioner

1 kyckling, 1,2 –1,5 kg
5 dl rensade kantareller
1/2 dl rostade mandlar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk smör
några kvistar persilja
några kvistar timjan
1 msk aprikosmarmelad
1 tsk vitvinsvinäger
1 citron
4 små rödlökar
6 färska aprikoser

Borsta svampen ren från grus och skogsrester. Stek den i lite smör och olivolja. Tillsätt en finhackad vitlöklyfta och stek ytterligare en stund. Salta och peppra.

Rosta mandlarna i ugnen på 200 grader i 10 minuter tills de fått färg. Mortla eller mixa de rostade mandlarna. Blanda mandlarna med den finhackade svampen, persilja och timjan. Har du inga kantareller i frysen så ersätt med champinjoner, ostronskivling och torkad karljohan svamp. Det finns ofta italienska torkade karjohan  i välsortererade livsmedelbutiker.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Gör ett hål med pekfingret under kycklingskinnet och fyll med svampblandningen. Salta och peppra kycklingen och ringla lite olivolja över. Lägg några klyftor citron i kycklingen.

Skala löken och lägg i samma form.

Blanda aprikosmarmelad, vinäger och saft från en citronklyfta till en glasyr.

Ställ kycklingen i ugnen på 175 grader och låt den grilla i 45 minuter till 1 timme. Pensla kycklingen med lite aprikosglasyr efter 20 minuter. Upprepa tills kycklingen fått en fin grillad yta.

Dryck, kommentar och uppdatering: En friskt men generöst fruktig riesling från Österrike  fungarar bra. Men eftersom vi fått synpunkter, med all rätt, på vinval, kommer en liten uppdatering av receptet som gör rieslingen ännu bättre. Frukten från torkade aprikoser fungerar löjligt bra med Kamptals, och Wachaus rika frukt i rieslingvinerna, men också i viner på druvan gruner veltliner. Kokta med lite socker och vatten blir sirapen bas för en god glaze som dessutom kan användas för att toppa kycklingen vid servering. Det ger friska  f ruktaromer som kompletterar den mer karamelliserade från stekningen.

99949 Loimer Riesling Kamptal DAC 2009 109kr 15/20

Aprikosglaze till kyckling

Aprikossirap

1 påse torkade aprikoser
100 gram socker
5 dl vatten
citronsaft rån ½ citron
Sjud tills aprikoserna blivit mjuka och vätskan blivit simmig.

Glaze-glasering

5 msk sirap från aprikoskok
2 msk citronsaft
1 msk äppelcidervinäger

Blanda och pensla kycklingen efter 30 minuter. Upprepa 2-3 gånger innan kyckling är färdig stek.

Använd lite av glazen för att toppa kycklingen vid servering. Det ger friskt fruktiga aromer som vinet kommer älska.

Kyckling med kantareller

Inbakad kantarellpaj med selleri, muskotnöt och serranoskinka

Vitlökshalstrad abborre med smörstekta kantareller och citronvinägrette

Knaprig svampsallad med krutongen, kantareller och pistaschnötter

Kantarellravioli med ricotta- och parmesanost

Kyckling med kantareller

Inbakad kantarellpaj med selleri, muskotnöt och serranoskinka

Vitlökshalstrad abborre med smörstekta kantareller och citronvinägrette

Knaprig svampsallad med krutongen, kantareller och pistaschnötter

Kantarellravioli med ricotta- och parmesanost

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed