RECEPT

Böckling på knaprig rödbeta med linser och röksalt

Böckling Recept -Böckling med rödbetschips recept

Den rökta böcklingen och söta rödbetan är goda vänner. Här får rödbetan bli kripsig i ugnen. En fin kontrast till den krämiga fisken.

Ingredienser för 4 portioner (förrätt)

2 stora rödbetor
2 böcklingar
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
1 vårlök, finthackad
3 msk hackad gräslök
1 msk hackad kapris
1 msk hackad dill
½ msk hackad dragon (kan uteslutas)
1 msk sherryvinäger, eller vitvinsvinäger
Några tsk citronsaft
3 msk små gröna linser, helst Puylinser (mått okokta)
Röksalt/havssalt (finns i salthyllan i välsorterade butiker)

Skala rödbetorna och skiva den tunt, (1-2 mm). Lägg på silikonduk, eller smörpapper i ugnen på 80-100 grader i 40 minuter tills de torkat och fått chipskonsistens. Använd varmluftsfläkten om det finns i ugnen. Salta med finmalt röksalt, eller vanligt havssalt.

Koka linserna i osaltat vatten i 20-25 minuter tills de är mjuka men inte mosiga: De tillför textur till den krämiga böcklingröran. Häll av vattnet och spola linserna under kallt vatten. Lägg i en skål och salta med röksalt, eller vanligt havssalt.

Rensa den rökta fisken och lägg bitarna i en skål. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, hackade örter, vinäger, citronsaft och de kokta linserna. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp en knaprig rödbetsskiva på ett fat och toppa med en tsk böcklingröra. Upprepa och avsluta med en rödbetsskiva. Det blir med andra ord en trevånings rödbetskanapé med krämig böcklingröra emellan.

Moussekanapé på rökt lax och gräslök

Potatiskanapé med klargravad strömming och löjrom

Räkor i örtsmör med smörkokta champinjoner

Rökt lax och sparrisknoppar med champinjonsallad

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed