RECEPT

Boeuf Bourguignon -köttgryta från bourgogne

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är en av det franska lantkökets klassiska köttgrytor. Som egentligen heter boeuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Boeuf Bourguignon.

I bourgogne används självklart regionens bourgognevin, men det fungerar lika bra med ett annat friskt och fruktigt vin.

Ingredienser för 6-8 portioner

1,5 kg nöt, högrev, bringa
50 gram smör
2 msk olivolja
100 gram rimmat sidfläsk
3 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor, krossade
1 flaska rött vin
3 dl kalvbuljong
6 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
1/2 dl persilja
3 lagerblad
1 tsk honung
salt
vitpeppar

Garnityr:
20 små steklökar
20 champinjoner

Har du tid så marinera köttet i rödvin, grönsaker och örter ett dygn innan det ska tillredas.
Skär köttet i bitar på ungefär 3x 3 cm, och sidfläsket i något mindre bitar. Bryn kött, sidfläsk i olja och smör och tillsätt grovt klyftad lök och skivade morötter. Salta och peppra.

Tillsätt vitlök och mjöl när ingredienserna fått fin färg och blanda så mjölet inte klumpar sig.

Häll i vinet och buljong, alternativt marinaden, och kryddorna, koka upp och skumma av.

Sjud Boeuf Bourguignon  i 3-4 timmar under lock på låg värme tills köttet är mört, eller ställ grytan i ugnen på 150-170 grader.

Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar. Strö hackad persilja över.

Servera Boeuf Bourguignon med potatispuré eller skiva potatis grovt och låt den koka med i grytan sista halvtimmen.

Koka steklökarna i saltat vatten i 3-4 minuter. Ta upp och spola i kallt vatten och ta bort skalen. Bryn i smör tills de fått fin färg. Smaka av med salt och peppar. Bryn champinjonerna i smör tills de fått lätt färg och smaka av med salt och peppar. Blanda ner lök och champinjoner i Boeuf Bourguignon grytan.

Sydfransk köttgryta med kapris och sardeller

Köttgryta i Katalansk stil

Potatispuré med oliver och citron

Potatispuré med prosciutto/parmaskinka och parmesan

6 kommentar »

  1. […] Sedan efter mycket tjat här har ni för tusan länken till receptet på Boeuf Bourguignon. Kan vi slippa tjatet […]

  2. […] Roger att dela med sig av sina kunskaper från trettio år i kockbranschen – på menyn stod boeuf bourguignon, johomantackar, […]

  3. Helt ok med lite selleri i också. Jag gör detta nu!
    Det här är för övrigt Sveriges bästa mat- och vinsida. Mycket intressanta reportage, test och recept.

  4. Tack! Vad roligt att höra. Vi kommer öka tempot, har haft lite för många järn i elden…

  5. Håller med Christian: väldigt bra matsida som gav mig mycket inspiration. Följer man recepten så tror gästerna att de hamnade på en Michelinkrog. Helt seriöst!

  6. Detta var det mest aptitliga recept på Boeuf Bourguignon jag någonsinn har sett!
    Tar fram högrev ur frysen NU!!!
    SKALL LAGAS OMEDELBART!

Lämna kommentar

Instagram feed