RECEPT

Confiterad bog av gris med äpple och senapsvinägrette

Confiterad bog av gris med äpple och senapsvinägretteEtt raffinerat och farligt gott sätt att tillreda fläsk på.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl ankfett
800 gram bogbladsstek med späck och svål. Det går att använda grissida också.
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 kvist rosmarin
Salt
Peppar

Tillbehör
2 äpplen
20 små lökar
Gröna ärtor till garnering
Senapsvinägrette
1 ½ msk dijonsenap
2 msk muskatvinäger, eller annan lite söt ljus vinäger
4 msk solrosolja
Salt
peppar

Att confitera betyder i sin grundligaste mening att kött får koka i sitt eget fett. Normalt används dock ankfett. Ankfett finns att köpa på konserv i välsorterade deli-butiker.

Skär grova bitar av bogen, 6-7 cm tjocka. Salta noggrant och peppra. Låt köttet vila 1 timme.

Värm ankfettet i en kastrull stor nog att rymma köttet. Lägg i kött, lagerblad, rosmarin och peppar och sjud i 2 timmar. Oljan ska bara småputtra. Temperaturen bör ligga strax under 100 grader.

Ta upp köttet och låt det svalna något. Under tiden förbereds tillbehören Stek små lökar i lite olivolja och smör tills de är mjuka. Smaka av med salt och peppar

Skiva äpplena i cm tjocka skivor och stek i lite smör.

Vispa ihop ingredienserna i vinägretten.

Skiva köttet i portionsbitar och stek hastigt i en het stekpanna så ytan får färg. Servera med äppelskivor, lök och vinägrette och garnera eventuellt med några gröna ärtor.

Confiterat anklår från en liten canetteanka, med valnötter

Confiterad grisbog fylld med karljohansvamp

Petit salé med confiterat anklår och puylinser

Confiterat sidfläsk på gårdsgris med polkabetor, kastanjer och ruccola

Confiterat kryddrimmat sidfläsk med gröna ärtor, tapenade och pistaschenötter

Körsbärstomater confiterade i ankfett

Tartine med confiterad anka och stekta äpplen

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed