RECEPT

Confiterad grisbog fylld med karljohansvamp

confiterad grisbogBogblad är en av de mest prisvärda och smakrika styckdelarna från grisen. Här får den urbenade bogen smak av karljohansvamp. Svampen ger kött- och fettsmak en lyxig inramning.

Ingredienser för 4 portioner

600 gram urbenad bogbladstek av gårdsgris
12 gram havssalt
Svartpeppar
½ dl torkad karljohansvamp

Confit

8 dl ank-,eller gåsfett
2 lagerblad
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan

Bena ut bogbladet, eller be din kötthandlare att göra det (det går snabbare). Här är den smala delen använd. Bogen har en kraftig och köttig del, och en tunnare del som gränsar mot benet.  Blötlägg svampen i vatten i 20 minuter. Vik upp köttet med svålsidan ner. Fördela svamp och salta och peppra. Knyt ihop med snöre. Stick en smal kniv mellan svål och kött och peta in lite svamp.

Smält fettet i en panna stor nog för köttet. Tillsätt örter och sänk ner köttet. Sjud på låg värme i 2- 2 1/2 timme, tills köttet är mjukt och fettet krämigt.

Ta upp köttet och låt det vila. Skiva upp och servera med en söt balsamicosky,  en fräsch sallad och bröd.

Balsamicosky

1 dl balsamicovinäger
1 msk honung, gärna en smakrik honung
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
Salt
Peppar

Koka ner vinäger och honung tilsammans med örter tills den är simmig i konsistensen. Smaka av med lite salt och peppar.

Confiterat anklår från en liten canetteanka, med valnötter

Petit salé med confiterat anklår och puylinser

Confiterat sidfläsk på gårdsgris med polkabetor, kastanjer och ruccola

Confiterat kryddrimmat sidfläsk med gröna ärtor, tapenade och pistaschenötter

Körsbärstomater confiterade i ankfett

Tartine med confiterad anka och stekta äpplen

Confiterad bog av gris med äpple och senapsvinägrette

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed