RECEPT

Coq au vin

Coq au vin - tupp i vin

Coq au vin eller rättare sagt tupp i vin. Coq au vin är klassisk fransk gryta med tupp, sidfläsk och rött vin. Det går givetvis att använda en kyckling av bra kvalitet istället för tupp.

Ingredienser för 4-6 portioner

1 tupp, 1,5-2 kg, använd kyckling i samma storlek om tupp är svår att hitta
4 msk smör
3 morötter
2 lökar
1 liter champinjoner
200 gram rökt sidfläsk
1 selleristjälk
1 flaska rött vin
3 dl mörk kycklingbuljong
2 lagerblad
4 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
2 nejlikor
2 msk vetemjöl
Stycka tuppen i 8 bitar, bröst, lår, klubba och vingar. Spar skrovet för buljongkok. Salta och peppra.

Bryn den styckade tuppen i smör, först på skinnsidan tills den fått fin färg. Tillsätt grovt tärnat sidfläsk och vänd på bitarna. Lägg allt i en stekgryta. Tillsätt grovt hackad lök, morot, champinjoner och kryddor. Strö vetemjöl över och blanda väl.

Häll på vin och koka upp. Sjud i minst 1 timme tills köttet är mört. Ta upp kött och koka ner såsen något och smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos eller palsternackspuré.

Lämna kommentar

Instagram feed