RECEPT

Fläsklägg bräserad i sherry

Fläsklägg

Fläsklägg är en billig och smakrik styckdel från grisen. Med lång koktid blir de läckert mjuka och krämiga. En sherry ger fantastisk smak.
Ingredienser för 4 portioner

2-3 färska fläsklägg
1 /2 tsk quatre épice
4 msk gåsfett, eller smör
1 msk olivolja
4 kvistar rosmarin
10 korn cubèbepeppar
2 dl sherry, palo cortado, eller amontillado
3 dl kyckling-, eller fläskbuljong
1 morot
1 stjälk selleri
1 hel vitlök, delad på hälften
salt
svartpeppar

Glaze
2 msk honung
1 nypa muskotnöt
svartpeppar
4 cubèbepeppar
1 msk sherryvinäger
salt

Bena ur läggen och behåll svålen. Salta och peppra köttsidan och strö på generöst med rosmarin och peppar innan läggen rullas ihop och bind med snöre.

Gnid in med gåsfett och olivolja och salta lätt på utsidan. Lägg i en stekgryta tillsammans med lök, morot, vitlök, kryddor, buljong och vin. Koka upp och ställ i ugnen med lock i 2 1/2-3 timmar. Titta till läggen ibland så de inte bränns eller kokar torrt. Passa samtidigt på att ösa köttet med buljong och fett.

Ta ut köttet och pensla med honungsglaze och ställ i ugnen på maxvärme tills ytan blivit karamelliserad. Upprepa penslingen några gånger.

Kok ner buljongen och smaka av med salt och peppar. Mosa ner de mjuka vitlöksklyftorna i skyn. Sila och håll den varm.

Servera med surkål, ugnsstekt potatis och sherryskyn och drick sval oktoberöl till.

Mera i samma ämne: ,

3 kommentar »

  1. Hej.
    Jag var lite nyfiken på hur många grader ugnen ska vara på?

  2. Hej Jag brukar köra på 175 grader.

  3. Recepten är beräknade för 4 portioner.

Lämna kommentar

Instagram feed