RECEPT

Fransk äppelkaka-tarte tatin

Recept: Fransk äppelkaka - tarte tatinEn lätt men genial äppelpaj, eller kaka med fransk förlaga. Med äpplen i botten och pajdeg på toppen gräddas den som en upp och nervänd paj. Krydda med kanel eller vaniljstång, eller låt den vara naturell. Det karamelliserade sockret ger en härligt knäckig smak.

1 smördeg, färdigkavlad, eller mördeg
8 små äpplen eller 4 stora
50 gram smör
1 dl socker
En nypa kanel (eller efter smak)
Fröskrap från ½ vaniljstång
1/8 riven tonkaböna (efter smak, och ersätter i så fall vaniljstång)

Skala äpplena och ta bort kärnor. Skär i klyftor.

Smält hälften av sockret i en vid kastrull, typ en såspanna, eller stekpanna. Tillsätt 2/3 av smöret när sockret karamelliserat. Var uppmärksam så sockret inte bränner. Fördela äppelklyftorna i kastrullen strö på resten av sockret och avsluta med smöret. Ställ i ugnen på 200 grader i 5 minuter.

Ta ut och täck äpplena med smördegen. Stoppa in kanterna på degen runt äpplena. Det blir kanter på pajen när den gräddats färdigt. Pensla eventuellt med ägg.

Ställ i ugnen på 190-200 grader i 20-25 minuter, tills degen fått fin färg. Ta ut och vänd upp på en tallrik så äpplena hamnar uppåt. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. Allt efter smak.

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed