RECEPT

Friterad bergtunga med syrade grönsaker och citronmajonnäs

Bergtunga ReceptSaftig fisk med en riktigt knaprig panering är oemotståndligt. Lite syrade grönsaker och en majonnäs med distinkt bett av citron gör fisken sällskap. Bergtungan påminner om rödtunga, men är något fastare i köttet, och framförallt, lite vänligare för plånboken.

Ingredienser för 4 portioner
500-600 gram bergtunga filéer
salt
peppar
5 dl solrosolja, för fritering
machesallad
Panering
Vetemjöl
2 ägg
panko-ströbröd, eller annat bra ströbröd

Syrade grönsaker
1 blomkålshuvud
2 morötter
4 schalottenlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl vatten
2 dl socker

Citronmajonnäs
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 ½ dl solrosolja
rivet citronskal, från ½ citron
salt
peppar

Lägg ägg, senap, citronskal och vinäger i en handmixer. Mixa och tillsätt olja i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite citronsaft. Om majonnäsen inte vispas i handmixer, kanske för hand med hederlig ballongvisp, är det bättre att bara använda två äggulor, istället för hela ägget.

Koka upp ättika, vatten och socker. Skär grönsakerna i bitar och skiva löken. Sjud grönsakerna tills de är mjuka men fortfarande spänstiga. Koka grönsakerna separat, eftersom morötterna tar längre tid än löken och blomkålen. Lägg grönsakerna i en skål och låt lagen svalna. Häll den svala lagen över grönsakerna.

Be din fiskhandlare att göra skinnfria filéer, om du inte vill göra det själv. Salta och peppra filéerna och vänd dem i mjöl ,därefter i vispat ägg och sist i ströbröd.

Fritera i solrosolja med en temperatur på ungefär 160 grader, tills de fått gyllene färg. Låt de rinna av på hushållspapper. Servera med syrade grönsaker och machesallad. Vill man, är det inte dumt att kröna rätten med lite knapriga pommes frites. Recept på riktigt krispiga pommes frites hittar du här.

Drick Solosole Vermentino 2009, (2342, 119kr), ett vitt vin med honunsrund blommig frukt och lätt rostade fataromer, och med tillräcklig syra och kraft för att klara den friterade fisken och grönsakerna.

Stekt sej med sauce vierge

Halstrad sej med fyllda kronärtskockor och örtvinägrette

Smörstekt kolja med brynt smör, örter och potatismos

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed