RECEPT

Friterade potatisskal med tre smaksatta majonnäser

Friterade potatisskal med tre smaksatta majonnäserTom ”Istället för att slänga potatisskalet så friterar man det och äter upp. smart va?  Jag har skalat potatisen med kniv för att få tjockare skivor och sorten jag använt är King Edward. Jag serverar med tre majonnäser. Roligt att överproducera och ge lite tips på annorlunda majonnäser, både lätta och lite klurigare. Om du tycker det är lätt övertänt så välj din favorit.”

Friterade potatisskal
300-400 g potatiskal från potatisen från varmrätten
1 msk vinäger
2 tsk salt
olja till fritering

Lägg skalen i kallt vatten med vinäger och salt ca 30 minunter så att stärkelsen försvinner.

Hetta upp oljan till 180 grader  och fritera skalen ca 3-4 minuter. Skalen ska bli lite mjuka men

inte helt färdiga. Låt rinna av på hushållspapper och svalna. När det ska serveras så hettar man

upp oljan till 180 grader  igen och friterar tills skalen blir riktigt knapriga och gyllenbruna. Salta före servering. Med denna lite extra bökiga metod får man grymt bra krispighetskänsla. Det går att fritera dem klara direkt men det blir inte lika bra.

Grön persiljemajonnäs
50 g persilja
10 g färsk spenat, typ
3 dl matolja
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
3 dl av persiljeoljan
salt och ev. pyttelite socker

Blanchera persilja och spenat. KyI ner i kallt vatten. Värm oljan till 70 grader. Mixa oljan med persilja och spenat ca 3-4 minuter. Låt sedan oljan rinna av i ett kaffefiIter. Gärna över natten.

Man vill bara ha ren olja utan en massa örtpartiklar.

Vispa sedan gulor och vinäger. Vispa försiktigt i den gröna oljan. Smaka av med salt och eventuellt lite socker.

Kaprismajonnäs
3 msk kapris
2 dl majonnäs

Krama ur vätskan ur kaprisen, hacka den och blanda med majonnäs.

Curry och pickelsmajonnäs
2 tsk curry
2 tsk kallt vatten
1 dl pickle sgrönsaker, mixade
2 dl majonnäs

Blanda ihop alla ingredienser med majonnäsen och smaka av.

Majonnäs grundrecept
1 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
3 dl varmpressad rapsolja
salt, peppar och en nypa socker

Blanda vinäger enap och äggulor. Vispa i oljan försikitigt i en jämn stråle. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.

 

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed