RECEPT

Glaserat grytstekt bogblad av gris

Glaserat grytstekt bogblad av grisIngredienser för 4-6 portioner

1,2-1,5 kg bogbladstek av gris, med späck och svål
25 gram rökt sidfläsk
2 morötter
1 stjälk selleri
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 kvistar rosmarin
2 lagerblad
3 kvistar persilja
2 dl sherry, amontillado
Salt
Peppar

Garnityr
3 morötter
2 stjälkar selleri
1 msk olivolja
1 tsk valnötsolja
Salt
peppar

Glasering
3 msk honung
1 krm cayennepeppar
1 msk sherryvinäger
1 nypa muskot
1 nypa ingefära, mald torkad
1 nypa kanel
Vitpeppar

Salta och peppra köttet. Gör ett snitt i köttet med en vass tunn kniv och stick in en rosmarinkvist. Lägg köttet i en stekgryta tillsammans med rökt sidfläsk, grönsaker och kryddor. Tillsätt sherry och några deciliter vatten. Köttet behöver inte vara täckt. Koka upp och ställ i ugnen på 150 grader med lock i 2 ½- 3 timmar.

Ta upp köttet och sila buljongen. Värm honungen och tillsätt kryddor och vinäger. Pensla köttet och ställ under grillen i några minuter så honungen karamelliserar.

Koka ner buljongen till hälften och red eventuellt med lite maizenamjöl utblandat i vatten. Smaka v med salt och peppar.

Tärna morötterna och skiva sellerin och stek i oliv- och valnötsolja. Smaka av med salt och peppar.

Ta bort köttet från benen och servera med grönsaker och koksky.

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed