RECEPT

Hamburgare med selleriremoulad, pommes frites och rökig ketchup

hamburgareFör burgaren

800 gram nymald färs, högrev och innanlår
16 gram salt
1 ½ tsk svartpeppar
½ tsk socker
3 msk grädde
4 skivor ost, cheddar eller gruyère

4 skivor vitt bröd

Blanda ingredienserna väl och forma fyra rejäla burgare. Pensla med lite olivolja på båda sidor och stek i het grillpanna tills de fått fina ränder. Ställ dem i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 58-60 grader.

Dubbelfriterade pommes frites

Heston Blumenthal, Englands främsta kock, är mästare på att fullända till synes enkla recept. Det här är ett av hans paradnummer Dubbelfriterade frites. Potatissorten är avgörande för lyckad fritering. Välj en mjölig sort, gärna maris piper. Han använder dessutom en vakuumtork för att få ut fukt ur den kokta potatisen. De som har en sådan använder den naturligtvis. Vi andra torkar dem i kylskåpet.

1 kg potatis
1 liter solrosolja, eller rapsolja
Salt

Skala potatisen och skär i grova strimlor. 1 ½ x 1 ½ cm, ungefär. Lägg i en kastrull och fyll med vatten. Salta generöst, det ger knaprigare yta på friten. Sjud tills potatisen är helt mjuk och börjar falla isär. Fiska upp den med hålslev och lägg på en flat trådsil så vattnet kan ånga bort. Låt den svalna, gärna i kylskåpet.

Värm oljan till 130 grader och fritera potatisen lätt gyllene. Det tar 4-5 minuter. Ta upp och upprepa avsvalningen. Hit kan man faktiskt förbereda friten.

Sila oljan och värm den igen till 190 grader. Fritera potatisen till den fått fin gyllene färg. Den ska nu vara härligt krispig på utsidan och mjuka på insidan. Tänk på att de fått sälta redan vid kokningen. Salta inte ihjäl dem.

Selleriremoulad

450 gram selleri
1 morot
½ dl majonnäs

¼ fint skivad rödlök
Sarawak vitpeppar
1 nypa piment d’espelette
Riv rotsakerna i fina strimlor på en mandolin, eller skiva tunt med kniv. Blanda med hemgjord majonnäs, lök och smaka av med salt och peppar.

Majonnäs

1 äggula
1 dl solrosolja
1 1/2 msk dijonsenap
2 tsk citronsaft
salt
peppar, moungo vitpeppar

Vispa ägg och senap lätt och tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Smaka av med salt, citron och vitpeppar.

Rökig ketchup

Det är inget recept, men ett läckert tips för att få lite smak på den hederliga ketchupen.

1 dl ketchup
½ tsk liquid smoke, röksmak på flaska.
1 nypa cayennepeppar
½ tsk svartpeppar, sarawak

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed