RECEPT

Helgrillad lammbog

Recept helgrillad lammbogRecept: Jonas Borssén ur boken GRILLA som proffsen!

Bogen är en av de smakrikaste delar på lammet. Använd en klotgrill eller smoker och briketter eller ved, alternativt en gasolgrill. Servera med tomatsallad och  tahinidressing.

Ingredienser för 6 portioner

Knappt 2 kg urbenad hel lammbog med läggben
5 stora vitlöksklyftor
2 dl repad grönmynta
2 dl bladpersilja
½ dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
bindgarn till uppbindning
grill- och ugnsfolie

Börja med att skära bort bogbladsbenet. Följ hela tiden benets form med kniven. Putsa sedan bort synligt fett runt om bogen. Skär med kniven utmed övre läggbenet ända till leden. Bryt eller skär loss övre läggbenet.

Krydda lammbogen ut- och invändigt med salt och svartpeppar. Mixa vitlök, mynta och persilja med olja till en slät puré. Smeta ut purén på köttsidan.

Bind ihop bogen. Börja med den tjockare bogbiten och rulla ihop så runt som möjligt. Slå snöret runt ena handen och gör en ögla. Trä öglan runt köttet och dra åt. Upprepa utmed hela bogen och avsluta med att knyta ihop ändarna. Bogen kan alternativt bindas med flera korta snören som knyts ihop var för sig.

Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 160 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark till svag. Fördela de glödande briketterna i två högar på var sin del av grillen. Placera lammbogen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Tillaga köttet i cirka 130 grader minst 3 timmar. Tillsätt mer glödande briketter var 45:e minut så att glödvärmen hålls stabil.

Efter 3 timmar slås hela bogen in i kraftig aluminiumfolie så att det blir ett lufttätt paket. Fortsätt att grilla bogen med indirekt värme under lock 45 minuter eller tills bogen känns mjuk vid beröring.

Skär upp lammbogen i fina skivor.

V&G rekommenderar: Ett mustigt vin från Bordeaux gör lammet gott sällskap. Bra just nu är  Les Hauts de Granget 2007, (3814, 159kr).

Passande örtaromer hittas i  Château Mont-Redon Rouge 2009, (5461, 105kr), från Rhônedalen.  En bra vinupplevelse för priset.

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed