RECEPT

Hjortstek fylld med fläsk, nötter och enbär med brysselkål och äppelkompott

Hjortstek fylld med fläsk, nötter och enbär med brysselkål och äppelkompott

Hjortstek och viltkött är magert och kan behöva fettet från fläsket för att behålla sin saftighet. Mandlar, hasselnötter och enbär ger steken extra kulinarisk kraft.

1,2-1,5 kg innanlår från hjort
3 msk smör
25 mandlar
15 hasselnötter
150 gram rimmat sidfläsk
5 enbär
4 kvistar timjan
1 dl rött vin
salt
svartpeppar
500 gram brysselkål
Äppelkompott
4 äpplen, helst en fast sort som Aroma
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
2 msk smör
3 msk lingon, frysta
salt och peppar

Rosta nötterna och ta bort skal. Hacka med en kniv eller kör i en matberedare.

Skär sidfläsket i små tärningar och stek i lite olivolja till det börjar släppa fettet. Blanda med nötter, örter och hackade enbär. Smaka av med salt och peppar.
Dela steken på längden och vik upp den som en bok. Fyll med nöt- och fläskblandningen. Salta och peppra och vik ihop steken. Bind hård med snöre och bryn i smör och lite olivolja.

Lägg köttet i stekgryta med lock och häll på vin. Använd en stektermometer. Ta ut köttet när innertemperaturen är 55 grader och låt det efterbaka på en skärbräda i 10 minuter.

Sila skyn och koka upp i en kastrull. Vispa ner några msk smör innan den serveras. Smaka av.

Rensa brysselkålen och koka i saltat vatten i 10-12 minuter. Häll av och spola hastigt i kallt vatten.
Skala äpplena och tärna dem. Fräs smör och honung i en kastrull och tillsätt äpplen. Sjud i några minuter. Tillsätt lingon och smaka av med vinäger, salt och peppar.

Lämna kommentar

Instagram feed