RECEPT

Inlagda rödbetor

Passa på att lägg in de späda sommarbetorna för vinterns pyttipanna.

Ingredienser
2 kg rödbetor
3 dl ättiksprit, 12 %
1 liter vatten
4 dl socker
1 tsk hel vitpeppar

Skär av blast men spar ett par centimeter. Skölj betorna och koka i saltat vatten i ungefär 20 minuter. Större betor behöver kokas längre. Skölj dem i kallt vatten och skala dem och skär bort blasten. Koka upp ättika, vatten, socker och vitpeppar. Lägg små betor hela i burken. Större betor skivas eller halveras. Fyll upp burkarna med lagen och sätt på lock.

Böcklingsnaps med rödbetor, ägg och vinägrette

Böcklingsnaps med rödbetor, ägg och vinägrette receptIngredienser 4-6 små glas

2 böcklingar
2 hårdkokta ägg
4 rödbetor, hackade i små tärningar
1 rödlök, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
2 msk solrosolja
Salt
Peppar
Några dillkvistar till garnering
2 Finn Crisp med kummin till garnering

Rensa böcklingen och lägg fisken i en skål. Koka rödbetorna i 25-30 minuter i saltat vatten. Låt dem svalna och hackad sedan i små tärningar. Hacka också löken och äggen i ungefär lika stora bitar. Vispa vinäger, honung och olja till en vinägrette. Smaka av med salt och peppar.

Lägg sedan i ett snapsglas ett lager av rödbetor följt av böckling. Fortsätt med rödlök, ägg och ett nytt lager böckling. Ringla vinägrette över och garnera med en dillkvist och en bit Finn crisp med kummin.

Rödbetor med kapris och citrinvinägrette

Ett enkelt tillbehör till kött.

Ingredienser för 4 portioner

4 rödbetor
4 msk kapris, gärna saltade
3 msk olivolja
3 msk citronsaft
Salt
Peppar

Strimla, eller riv skalade rödbetor och blanda med resten av ingredienserna. Smak av med salt och peppar.

Böckling på knaprig rödbeta med linser och röksalt

Böckling Recept -Böckling med rödbetschips recept

Den rökta böcklingen och söta rödbetan är goda vänner. Här får rödbetan bli kripsig i ugnen. En fin kontrast till den krämiga fisken.

Ingredienser för 4 portioner (förrätt)

2 stora rödbetor
2 böcklingar
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
1 vårlök, finthackad
3 msk hackad gräslök
1 msk hackad kapris
1 msk hackad dill
½ msk hackad dragon (kan uteslutas)
1 msk sherryvinäger, eller vitvinsvinäger
Några tsk citronsaft
3 msk små gröna linser, helst Puylinser (mått okokta)
Röksalt/havssalt (finns i salthyllan i välsorterade butiker)

Skala rödbetorna och skiva den tunt, (1-2 mm). Lägg på silikonduk, eller smörpapper i ugnen på 80-100 grader i 40 minuter tills de torkat och fått chipskonsistens. Använd varmluftsfläkten om det finns i ugnen. Salta med finmalt röksalt, eller vanligt havssalt.

Koka linserna i osaltat vatten i 20-25 minuter tills de är mjuka men inte mosiga: De tillför textur till den krämiga böcklingröran. Häll av vattnet och spola linserna under kallt vatten. Lägg i en skål och salta med röksalt, eller vanligt havssalt.

Rensa den rökta fisken och lägg bitarna i en skål. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, hackade örter, vinäger, citronsaft och de kokta linserna. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp en knaprig rödbetsskiva på ett fat och toppa med en tsk böcklingröra. Upprepa och avsluta med en rödbetsskiva. Det blir med andra ord en trevånings rödbetskanapé med krämig böcklingröra emellan.

Kokta rödbetor med citronsmör

Ingredienser för 4 portioner

Smält smör ett klassiskt tillbehör till sommarbetorna. Här får smöret en pigg smak av citronskal och saft och en lätt kryddning av vitlök.

12 rödbetor
25 gram smör
skal av 1 citron
2 msk citronsaft
1 vitlökklyfta
salt

Koka betorna i saltat vatten i ungefär 20 minuter, beroende på hur stora de är.
Smält smöret tillsammans med citronskal och en hel vitlökklyfta. Sila bort citronskal och vitlök när smöret börjat bubbla och tillsätt citronsaft och lite salt.
Lägg upp rödbetorna och häll lite smält smör över.

Rödbetor med getostkräm

Ingredienser för 4 portioner

Sältan i getosten passar utmärkt till de söta rödbetorna.

12 rödbetor
100 gram getost
1 dl mjölk
1 dl grädde
några kvistar timjan
salt
vitpeppar

Smula getosten och blanda den med mjölk och grädde. Mixa med handmixer till en slät och fluffig sås.
Häll såsen på de kokta rödbetorna och garnera med några kvistar timjan

Ravioli på rödbetor med färskost och örter

Ravioli på rödbetor med färskost

Ingredienser för 4 förrättsportioner

Rödbetor behöver inte kokas. Det här är en enkel förrätt på krispiga rödbetor, färskost och örter. Använd örterna i receptet eller blanda dina egna favoritörter.

2 rödbetor
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad körvel
2 msk hackad persilja
4 blad rosmarin, finhackade
1 msk hackad timjan
2 msk hackad oregano
3 blad basilika
8 körsbärstomater, urkärnade och finhackade
2 rejäla matskedar ricottaost, ca 100gram
2 rejäla matskedar krämig färskost, ca 100gram, Philadelphia eller liknande
1/2 msk olivolja
1 tsk tryffelolja
salt
vitpeppar
Garnityr
1/2 paket ruccolasallad
1/2 dl balsamvinäger
Sås
1 röd paprika, grillad
1 msk tryffelolja
2 msk olivolja
salt
vitpeppar

Dela paprikan på hälften och ta bort fröhus och stjälk. Grilla paprikan i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Lägg den grillade paprikan i skål och dra plastfilm över. Låt den vila i 10 minuter och ta därefter bort skalet. Mixa paprikan med en handmixer tillsammans med olivolja. Häll upp i en skål och salta och peppra. Rör ner tryffeloljan.
Skiva rödbetorna i tunna skivor med en vass kniv eller en mandolin om du har tillgång till en. Använd mittbitarna av rödbetan. Lägg skivorna på en tallrik och krydda med en del av de färska örterna, olivolja och salt. Ställ i kylen i 30 minuter.
Koka ner balsamvinägern till sirapskonsistens. Ta bort från plattan och låt den svalna.
Blanda osten, örterna, olivoljan och tryffeloljan i en skål. Tryffelolja går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Oljan är dyr men dryg och smaken är gudomlig. Olja gjord på svart tryffel är att föredra. (Tuber melanosporum)

Blanda balsamvinägern med ruccolasalladen så salladsbladen täcks med ett tunt lager vinäger.
Lägg en tesked ostblandning på varje skiva rödbeta och vik den dubbel, eller låt den vara öppen. Lägg upp 5 till 6 på en tallrik med några ruccolablad och paprikasås.

Rödbetsrisotto med pecorino- och parmesanost och kokta rödbetor

Rödbetsrisotto med pecorino- och parmesanost och kokta rödbetor

Ingredienser för 4 portioner
2 dl arborioris, rundkornigt ris för risotto
1 kg färska rödbetor
50 gram pecorinoost
25 gram parmesanost
4 schalottenlökar
1 vitlökklyfta
1 msk kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk olivolja
salt
vitpeppar
1 msk tryffelolja (kan uteslutas)

Skölj rödbetorna och koka dem i saltat vatten i ungefär 20 minuter.
Skala och finhacka en okokt rödbeta. Hacka schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med den finhackade rödbetan. Stek grönsakerna i lite smör och olivolja tills de mjuknat något.

Tillsätt arborioriset och fräs ytterligare en stund så riset tar smak av olja och grönsaker. Tillsätt vinäger, fond och vatten så riset täcks. Koka under omrörning och fyll på med vatten när vätskan kokat bort. Upprepa tills riset är mjukt och vätskan nästan helt kokat bort. Det tar ungefär 15 minuter. Tillsätt riven ost och smör och rör om tills osten smält och risotton tjocknat. Ta bort från plattan. Rör i 1 msk tryffelolja. Smaka av och salta och peppra. Tryffeloljan kan uteslutas med den ger risotton en djupare och en lite jordig smak som passar med rödbetorna.

Lägg upp risotton på en tallrik och servera med de kokta klyftade rödbetorna. Garnera med riven parmesan och ringla lite olivolja över betorna.

Halstrade strömmingsfiléer med rödbets- och äppelpuré

Halstrade strömmingsfiléer
Ingredienser för 4 portioner

600 gram strömmingsfiléer
100 gram rimmat sidfläsk
2 msk olivolja för stekning
2 msk smör
salt
peppar
puré
2 rödbetor
2 äpplen
4 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
salt
peppar

Strimla sidfläsket och stek det knaprigt i en stekpanna. Ta upp fläsket ur pannan och tillsätt lite olivolja och smör och stek strömmingsfiléerna tills de är gyllenbruna. Salta och peppra.
Koka rödbetorna i saltat vatten ni 20 minuter. Skala äpplena och ta bort fröhus. Tärna äpplena och stek dem i lite smör och olivolja. När de fått lite färg tillsätt 1 msk äppelcidervinäger.
Lägg äpplen och rödbetor i en mixer och mixa till en slät puré. Tillsätt 2 msk olivolja och salta och peppra.

Ta ett par matskedar puré och lägg i en skål. Tillsätt 1 msk äppelcidervinäger och häll på 2 msk olivolja och rör om försiktigt. Vinägretten behöver inte vispas ihop.
Lägg upp ett par matskedar puré på en tallrik och lägg några strömmingsfiléer runt. Ringla vinägretten runt och toppa med det stekta sidfläsket. Servera med nykokt potatis.

Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostvelouté

Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostveloutéIngredienser till 4 portioner
6-8 rödbetor
4 morötter
4 potatisar, nypotatisar
200 gram grön sparris
4 lökar
1 dl kokta bondbönor
1 knippe bladpersilja
2 msk olivolja
1 dl grädde
1 dl mjölk (3%)
100 gram getost
Salt
Peppar

Koka rödbetorna och potatisen i ungefär 20 minuter, dock i olika kastruller.
Koka också morötter i ungefär 10 minuter, bondbönor i 3 minuter och löken 8-10 minuter. Sparrisen behöver bara kokas 1 minut. Koktiden får givetvis anpassas efter hur stora grönsakerna är. Klyfta de kokta grönsakerna och lägg i en skål tillsammans med grovt hackad bladpersilja. Ringla lite olivolja över och salta och peppra.

Koka upp mjölk och grädde och tillsätt getost. Mixa såsen fluffig med en handmixer. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grönsakerna på en tallrik och ringla getostsåsen över och servera med ett gott bröd.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Zest - Ekologisk mat i Karlstad

CrossFit Södra Station

Matstudion - Bästa på Catering i Karlstad

Instagram feed

10454083_283521865159128_717650031_n

10349604_566937313420994_1150024093_n

10326455_249102691962111_1078150836_n

925848_874629999218414_663185630_n

10254093_1399747063642268_218161782_n

f0427acad5f411e39a600002c95687c2_8

10251423_699684516756552_1822814663_n

53c3d4aad5ef11e394850002c9c95fa4_8

692454f0d52711e3bb160002c9dbdf3c_8

10175111_283544671823635_1732082814_n

10249110_700097373362602_290205924_n

917860_241999066005098_598267081_n

6cb1fb7cbcdb11e3bb1e0002c9def394_8

cb23b59ebccf11e3adee12c8647da77b_8

25ffc432b9a411e39f97126967776ad5_8

81ba6170b8e511e38dbc12071117b597_8

aca821e6b73d11e3abe812749172cb8f_8

a62c0f5ab6b911e3b8450e8c3b5b71be_8

50d9b49cb52111e3bb250e9e9d31318d_8

0c09c87ab50d11e3b5a2128e826a17e6_8