RECEPT

Kalvlägg mörkokta i rött vin och grönsaker

Kalvlägg mörkokta i rött vin och grönsakerDet här skulle kunna vara en osso buco, en klassisk italiensk rätt på kalvlägg. Här har dock köttet fått bräsera i rött vin, istället för vitt, vilket göt rätten lite mer rödvinsanpassad. Byt mot vitt vin i grytan om det ska vara vitt i glaset.

Ingredienser för 4-6 portioner

1 ½ kg kalvlägg i skivor
2 msk olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 tomater, tärnade och urkärnade
2 morötter
2 stjälk selleri
2 lökar
2 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
3 kvistar timjan
1 lagerblad
4 dl kycklingbuljong
3 dl rött vin, lätt fruktigt som en beaujolais
Salt
Peppar

Salta och peppra köttet och bryn i olivolja och smör. Tillsätt vetemjöl och stek tills mjölet blandats väl med köttet. Lägg över köttet i en stekgryta och deglasera, koka ur, stekpannan med lite rödvin och häll det i grytan med köttet. Tärna grönsakerna fint och bryn lätt tillsammans med örter och kryddor. Häll över de brynta grönsakerna i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt buljong och vin och sjud i ungefär 1 ½ timme tills köttet är mört. Sila ner såsen i en kastrull och reducera tills den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar och häll därefter tillbaka den över kött och grönsaker.

Drick:
En rätt som fungerar med ett rött vin i den något lättare stilen, gärna med frisk syra. Pinot noir gör jobbet. Prova en klassisk Bourgogne eller något från Nya Zeeland.
Eller varför inte en pinot från Österrike. Markowitsch Pinot Noir (nr 99980, 129kr). Fruktiga bäraromer i fatkryddig och friskt örtig inramning.

Kalvkotletter med hel rostad vitlök

Kalvroulader med svamp och färs

Kalvkroketter – friterade kalvfärsbullar

Kalvschnitzel med ärtsås och kål

Mera i samma ämne: , , ,

Lämna kommentar

Instagram feed