RECEPT

Kantarellkroketter med friterade lökringar och sallad

Kantarellkroketter med friterade lökringar och salladKroketter, eller croquetas, är en av de spanska tapas-kökets paradtilltugg, men kan ofta vara en stor besvikelse. Här får de lite mer substans och mindre mjölig béchamel och smak av höstens kantareller. En finosherry ger kantarellerna extra bett, och kan gärna fylla glaset också.

För 4 portioner

400 gram kantareller
½ dl finosherry
2 kycklingfiléer, tillagad (300gram)
300 gram béchamelsås
4 skivor torkad skinka, parma- eller serranoskinka
1 dl riven gruyère, eller annan smakrik ost
1 nypa muskotnöt
salt
peppar

Panering

Vetemjöl
2 ägg
½ dl mjölk
panko-ströbröd, eller eko-ströbröd

Fritering

5 dl solrosolja

Vinägrette

5 msk olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 msk valnötsvinäger
svartpeppar

Béchamelsås

5 msk vetemjöl
35 gram smör
3 dl mjölk
1 nypa muskotnöt
Salt
Peppar

Smält smöret till béchamelsåsen i en tjockbottnad kastrull eller såspanna. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Vispa ner mjölken under sjudning i omgångar till såsen är slät. Sjud under omrörning i några minuter så mjölsmaken får en chans att koka bort. Smaka av med salt, muskot och peppar.

Stek kycklingfilén i smör tills den fått fin färg. Ställ i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter. Det går också utmärkt att använda redan tillagad kyckling, eller rester från middagskycklingen.

Rensa svampen och stek i smör och olivolja tills allt vatten ångat bort. Tillsätt sherry och koka ner den något. Smaka av med salt och peppar. Spar hälften av svampen till garnering. Finhacka resten.

Hacka kycklingen fint och blanda med hackad svamp, hackad skinka, béchamelsås, ost och kryddor. Ställ i frysen i 15 minuter.

Rulla krokettsmeten till köttbullsstora bollar och lägg på en tallrik. Ställ in i frysen igen tills de blivit lätt frysta.

Dubbelpanera, först i mjöl, sedan i vispat ägg och mjölk och slutligen i ströbröd. Fritera i solrosolja tills de fått fin gyllene färg.

Skiva löken i grova skivor och dubbelpanera ringarna på samma sätt. Fritera någon minut tills de fått fin färg.

Servera kroketterna direkt, med en knaprig sallad, stekt svamp, friterade lökringar och en vinägrette.

Kantareller med selleri, bacon och vinägrette på smörstekt surdegsbröd

Svampsoppa på kantareller

Smörstekt kyckling med kantareller, bondbönor och aprikosvinägrette

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed