RECEPT

Karré av unggris med mandlar, hasselnötter, plommon och sherry

Inte den vanligaste köttbiten i köttdisken, men om man får möjlighet att få hem lite unggris av bra kvalitet, är det en storartad matupplevelse som väntar. Här får en bit karré smak av både sherry och rostade nötter. Några torkade plommon ger fin söt brytning och oliverna ger sälta och djup i smaken.

Karré av unggris med mandlar, hasselnötter, plommon och sherryIngredienser för 4 portioner

600 gram karré av unggris, eller vanlig ”vuxen” karré från glad gris
1 näve mandlar, skållade och rostade
1 näve hasselnötter, rostade
15 gröna oliver av bra kvalitet
4 torkade plommon
1 kvist rosmarin
1 lagerblad, helst färskt
2 dl amontillado sherry
2 dl fläskbuljong
salt
svartpeppar

Lägg nötter, oliver, plommon och örter i en stekgryta och häll på sherry. Koka upp så alkoholen ångar bort och tillsätt buljong.

Salta köttet och bryn i smör och lite olivolja. Lägg i stekgrytan och ställ den i ugnen på 120 grader i ungefär 1t 20 min. Ös regelbundet med skyn i grytan. Kontrollera temperaturen på köttet som ska vara 59-60 grader.

Ta upp köttet och låt det vila och koka under tiden ner skyn till hälften. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Vispa ner en klick smör innan servering.

Bryn köttet snabbt i smör precis innan det ska serveras.

Ta eventuellt upp nötterna och skiva dem tunt.

Servera med en krispig sallad, lite rostad purjolök. Vill man kan potatis i någon form också serveras.

Drick: En Côte du Rhône fungerar bra. Varför inte E.Guigal som nyligen bytt till årgång 2007. Bra Rhônevin till vänligt pris

Mera i samma ämne: ,

2 kommentar »

  1. Hmm. Vad är specifikationen på ”Unggris”?

  2. Runt 3 månader var detta exemplar. Normalt slaktas en gris efter 6 månader. Mindre än 3 månader brukas i bland betecknas som spädgris

Lämna kommentar

Instagram feed