RECEPT

Klachlsuppe- soppa på grisfot med äppelvinäger och heidensterz

Klachlsuppe-soppa på grisfot med stekt bovete

Klachelsuppe är traditionell och rustik husmanskost i Steiermark i södra Österrike. Det är smakrik soppa gjord på grisfötter och grönsaker som ger buljongen mustig smak och konsistens. Soppan kryddas traditionellt med lagerblad, nejlika och enbär. Heidensterz är lika klassisk i Steiermark och är knaperstekt bovetegröt med rökt sidfläsk. Gölles äppelvinäger ger soppan fint syrligt sting och djup i smaken. Låter det inte intagande så kan vi garantera att det är en kulinarisk upplevelse.

Recept: Hans Peter Fink, Haberl Gasthaus, Steiermark, Österrike

Ingredienser för 4 portioner
1 kg grisfötter, sågade i grova bitar
3 morötter, tärnade
2 lökar
1 rotselleri
3 lagerblad
12 enbär, krossade
3 nejlikor
salt
peppar
Garnering
4 späda primörlökar, med stjälk
Kött från grisfötter, i bitar
6 cl Gölles äppelvinäger
finhackad mejram
Skala och tärna grönsaker och skär löken i grova skivor. Lägg grisfötterna i en stor kastrull och häll på kokande vatten. Koka i 3-4 minuter och häll bort vattnet. Spola eventuellt av grisfötterna med kallt vatten.
Lägg tillbaka i kastrullen tillsammans med grönsaker och kryddor. Täck med vatten, ungefär 1 ½ liter, och koka upp. Skumma av om det behövs och sjud i 3 timmar.
Sila av soppan och plocka ben från grisfötterna. Koka ner buljongen till en dryg liter.
Skär resten av fötterna i små bitar. De är efter kokningen en ganska lös blandning av svål, lite kött och bindväv, men konsistensen är generös och krämig och ger soppan en fantastisk konsistens och smak.
Lägg tillbaka köttet i den nedkokta buljongen och smak av med salt, peppar och vinäger. Häll upp i skålar och strö fint skivad primörlök över. Servera med heidensterz, knaprig bovetegröt med rökt sidfläsk.

Heidensterz
1 liter vatten
2 tsk salt
2 msk ister, grisspäck
300 g bovetemjöl
100 g rökt sidfläsk, eller bacon
Ister (till stekning)
Rosta först bovetemjölet i en torr stekpanna, teflon är enklast i detta fall. Koka upp vatten med grispäck och salt. Tillsätt bovetemjöl och rör med en slev så mjölet blandar sig väl. Sjud på låg värme i 20 minuter till en torr gröt. Blanda försiktig ner några msk kokande vatten för att göra gröten smidigare om det behövs.
Bryt små bitar av gröt och stek i grisspäck tills de fått lätt färg. Tillsätt bitar av rökt sidfläsk och stek tills fläsket släppt sitt fett och allt blivit till en fin rostad och knaprig blandning i stekpannan. Smaka av med salt och peppar.
Drick: Rustik husmanskost från södra Österrike med både fetma och kraftfull buljong. En gruner veltliner har både frukt och syra för att klara rätten.

Kalvterrin-tafelspitz med squash, vit sparris och maltvinäger

Vit sparris med tomatvinäger, tomatchutney och getost ”macaron”

Hangmörad oxfilé med äppelvinägersmör, nypotatis och rostad vitlök

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed