RECEPT

Kokta bondbönor

bondbönorIngredienser för 4 portioner

1 ½ kg oskalade bondbönor, 400 gram spritade bönor (utan baljor och skal)
Salt
Peppar

Ta bort baljorna och lägg bönorna i en kastrull. Koka i lätt saltat vatten i
1-2 minuter och lägg dem i isvatten. Ta därefter bort det yttre skalet på bönorna.
ringla lite olivolja över och salta och peppra.

Karljohansvamp med bondbönor och parmesan

Karl-Johansvamp med bondbönorIngredienser för 4 portioner

4- 6 små fasta karljohansvampar
3 dl spritade bondbönor (600-700 gram oskalade bönor)
4 msk god olivolja
Saft från ½ citron
1 msk balsamicovinäger
Hyvlad parmesanost
Hackad persilja
Hackad gräslök
Salt
Peppar

Skär ½ cm tjocka skivor av svampen och pensla med olivlja. Salta lätt och stekhastigt i lite olivolja tills svampen fått fin färg och blivit fast.

Rensa bondbönorna och koka i vatten i 1 minut. Ta därefter bort det yttre skalet runt bönorna. Lägg i en skål.

Blanda olivolja och citronsaft och smaka av med salt och peppar. Varva bönor och svamp på en tallrik och garnera med hyvlad parmesanost, hackad persilja och gräslök. Droppa lite citron, balsamicovinäger och olivolja över och servera.

Bondbönor med parmesanost och basilika

bondbönor med parmesanost

Ingredienser för 4 portioner

1 kg oskalade bondbönor, 350 gram spritade bönor (utan baljor och skal)
4 msk olivolja
50 gram parmesanost
1 dl grovt hackad basilika
Salt
Peppar

Ta bort baljorna och lägg bönorna i en kastrull. Koka i lätt saltat vatten i
2-3 minuter och lägg dem i isvatten. Ta därefter bort det yttre skalet på bönorna.
Riv osten och blanda med bönorna och ringla olivolja över. Till sätt grovt hackad basilika och smaka av med salt och peppar. Garnera med nyriven parmesanost.

Servera som förrätt eller på sommarbuffén med ett gott bröd till.

Knaperstekt sej med bondbönor i tryffel, rödbetsfondant och ängssyra

knaperstektsej.jpg
Ingredienser för 4 portioner

8oo gram sejrygg med fjällat skinn
1 liter vatten
100 gram salt
1 msk skirat smör

Lös saltet i vatten och lägg i fisken delad i fyra bitar. Rimma i 30 minuter och ta därefter upp fisken och torka av den. Stek fisken med skinnsidan ner tills den fått fin färg och blivit knaprig. Ta upp ur pannan och lägg i en ugnsfast form med skinnsidan upp. Ställ i ugnen på 175 grader i 6 minuter. Innertemperaturen på fisken ska vara 42 grader. Servera med bondbönor och rödbetsfondant.

Bondbönor i tryffel
Miximillian använder gotländsk tryffel i receptet. Det kan vara svårt att få tag på. Ersätt med torkad blötlagd karljohan och några droppar tryffelolja.
4 dl grädde
1 schalottenlök
500 gram bondbönor, färska, 150 gram spritade, utan skal och baljor
1 msk smör
20 gram gotländsk tryffel, ( kan ersättas med annan tryffel eller torkad, blötlagd karljohan svamp, Använd ungefär 1 dl torkad svamp)
Salt
Peppar

Koka ner grädden till hälften på låg värme så den inte bränner. Om karljohansvamp används i stället för tryffel kan hälften koka med i grädden. Ställ åt sidan. Rensa bondbönorna från baljor och skal. Stek i smör i 2 minuter tillsammans med finhackad lök. Smaka av med salt och peppar. Stek den uppblötta karljohansvampen i lite smör. Smaka av med salt och peppar. Koka upp grädden igen och blanda med, svamp och bondbönor. Smaka av med salt och peppar.

Rödbetsfondant
2 stora rödbetor av typen Forono, det också bra med stora rödbetor
400 gram smör
Vatten
Salt
Skala rödbetorna och skär i fyra stubbar. Häll på smält smör och salta. Fyll p å med vatten så betorna täcks. Ställ i ugnen på 180 grader med lock av smörpapper i 45 minuter.

Ängsyra
200 gram ängssyra, alternativt spenat och 2 msk citronsaft
1 dl fiskfond med kraftig fisksmak
Koka upp fonden och blanda med ängssyra ,eller spenat. Mixa i 1 minut. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft om spenat används.

Bondbönor med sidfläsk och senap

Ingredienser för 4 portioner

350-400 gram skalade bondbönor
100 gram rimmat sidfläsk
1 1/2 dl grädde
1 msk dijonsenap, eller annan osötad senap
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 lök
Salt
Peppar

Koka bönorna i 1-2 minuter och ta bort det yttre skalet. Tärna sidfläsket och stek i lite olivolja. Hacka vitlök och lök och fräs i olivolja i 2-3 minuter. Tillsätt grädde, sidfläsk, lagerblad och senap och koka upp. Sjud i 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Lägg i bondbönorna och låt de bli varma. Servera med bröd eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostvelouté

Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostveloutéIngredienser till 4 portioner
6-8 rödbetor
4 morötter
4 potatisar, nypotatisar
200 gram grön sparris
4 lökar
1 dl kokta bondbönor
1 knippe bladpersilja
2 msk olivolja
1 dl grädde
1 dl mjölk (3%)
100 gram getost
Salt
Peppar

Koka rödbetorna och potatisen i ungefär 20 minuter, dock i olika kastruller.
Koka också morötter i ungefär 10 minuter, bondbönor i 3 minuter och löken 8-10 minuter. Sparrisen behöver bara kokas 1 minut. Koktiden får givetvis anpassas efter hur stora grönsakerna är. Klyfta de kokta grönsakerna och lägg i en skål tillsammans med grovt hackad bladpersilja. Ringla lite olivolja över och salta och peppra.

Koka upp mjölk och grädde och tillsätt getost. Mixa såsen fluffig med en handmixer. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grönsakerna på en tallrik och ringla getostsåsen över och servera med ett gott bröd.

Bondbönor med choritzovinägrette och vitlök

bonbonorC.jpg

Ingredienser för 4 portioner

1 kg oskalade bondbönor, 350 gram spritade bönor (utan baljor och skal)
4 msk olivolja
1 msk sherryvinäger, eller rödvinsvinäger
1/2 röd chili
100 gram torkad choritzokorv
1 vitlöksklyfta
1 liten primörlök
Salt
Peppar

Ta bort baljorna och lägg bönorna i en kastrull. Koka i lätt saltat vatten i
2-3 minuter och lägg dem i isvatten. Ta därefter bort det yttre skalet på bönorna.
Skiva choritzon och lägg hälften i en kastrull tillsammans med olivolja och
1/2 finhackad urkärnad chili. Värm försiktigt och sjud i 10 minuter tills oljan tagit färg av korven. Sila oljan och vispa ner den i 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Blanda bönorna med resten av den strimlade korven, en finhackad primörlök och vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar och ringla vinägretten över och runt bönorna.

Kyckling i vinäger

Recept Kyckling i vinägerEn klassisk brasserierätt från Lyon som är svårslaget god med fräscha vårprimörer.

Ingredienser för 4 portioner

1 majskyckling, 1,5-2kg
2 msk smör
1 msk ankfett
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 tomater, tärnade
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1 ½ dl vitvinsvinäger
2 dl torrt vitt vin
3 dl god kycklingbuljong
3 dl grädde
4 msk dragon, hackad
1 lagerblad
3 kvistar timjan
Salt
Peppar
2 knippen grön sparris
1 kg bondbönor

Stycka kycklingen i åtta delar. Låren i två delar, liksom bröstfilén. Hacka upp skrovet och frys det för senare buljongkok.

Salta och peppra kycklingen och bryn den i smör och ankfett. Lägg i en stekgryta och tillsätt vetemjöl. Blanda så mjölet fördelas i fettet.

Hacka lök och vitlök och bryn den lätt i stekpannan där kycklingen stekte. Tillsätt tärnade tomater, örter, vin och vinäger och koka upp, så alkoholen ångar bort. Häll i grytan med kycklingen och tillsätt buljong.

Sjud i 45 minuter under lock. Ta upp bröstbitarna efter 15 – 17 minuter och lägg i en skål och håll värmt. De kan lätt bli lite torra om de kokar för länge.

Ta upp kycklingen och sila såsen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädde och koka tills såsen fått fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen och låt den bli varm.

Servera med lätt kokta grönsaksprimörer som bondbönor och grön sparris.

Ljummen sallad på kantareller, morötter och bondbönor

Ljummen sallad på kantareller morot och bondbönorEtt gott tillbehör till både fisk och kött.

Ingredienser för 4 portioner

1 knippe morötter
1 kvist rosmarin
4 msk smör
2 msk olivolja
1 liter färska kantareller
300 gram bondbönor
2 tsk citronsaft
3 msk hackad persilja
1 kvist dragon
Salt
Peppar

Rensa bondbönorna och koka i 2 minuter. Skölj i kallt vatten och ta bort det yttre skalet.

Skär morötterna i grova bitar och sjud i smör och några msk vatten tillsammans med en kvist rosmarin. Morötterna kan gärna ha lite tuggmotstånd kvar.

Rensa svampen och fräs i smör och olivolja tills allt vatten ångat bort och de fått lätt färg. Smaka av med salt och peppar.
Blanda morötter, svamp och bondbönor och strö hackade örter över. Tillsätt citronsaft och ringla gärna lite olivolja över innan den serveras med en grillad köttbit eller fisk.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed