RECEPT

Köttbullar enligt Wretman

Köttbullar enligt WretmanKöttbullar denna nationalrätt behöver i de flesta fall närmare förklaring. Detta är Tore Wretmans version på saftiga och elegant mjuka bullar som fungerar i alla lägen.

Ingredienser för 4-5 portioner

200 gram benfritt oxkött
100 kalvkött
100 gram fläskkött
2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
½ finhackad lök
Salt
Peppar
Smör för stekning (3-4 msk)

Lägg ströbröd i blöt i grädden. Wretman mal sitt kött själv men det går lika bra att köpa motsvarande mängd malt kött. Försök dock att få finmalt kött.

Bryn den finhackade löken och blanda med uppblött ströbröd, ägg och färs. Arbeta ihop färsen väl med en träsked. Salta och peppra. Tillsätt lite vatten om färsen känns för hård. Rulla bullar med hjälp av en sked och handflatan som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i rikligt med smör tills de fått fin färg. Skaka pannan så de får jämn stekyta. Lägg över färdigstekta köttbullar i en kastrull och koka ur stekpannan med lite vatten. Häll skyn över köttbullarna och stek nästa vända köttbullar. När alla köttbullarna är stekta pudras stekpannan med mjöl innan stekskyn häll tillbaka. Smaka av med salt och peppar och lägg tillbaka köttbullarna och sjud på låg värme tills de är genomstekta. Vill man ha en gräddsås slår man grädde i stekpannan efter att de sista bullarna är stekta.

Köttbullar av kalv med kapris, citron och oliver med örtsås

Köttbullar med citrongräs, chili och koriander i kokos

Köttbullar med fläskfärs, ingefära och muskot med puylinser

Mera i samma ämne: ,

En kommentar »

  1. Ledsen, /2-tecknet hade fallit bort. Vi försöker självklart göra alla recept funktionella, och återgivna korrekt. Wretmans bullar blir luftiga och goda, med rätt mängd ströbröd. Mvh Magnus

Lämna kommentar

Instagram feed