RECEPT

Kroketter med fläsk-croquetas

Kroketter, eller croquetas, är en delikat liten frityrbulle och en klassiker i det spanska tapasköket. En riktig krokett ska var knaprig på utsidan och krämig på insidan. krokett med fläsk receptIngredienser för ungefär 20 bollar.

200 gram färskt sidfläsk
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan
1 vitlöksklyfta
1 glas vitt vin

150 gram béchamel
4 msk riven parmesanost
1 gul lök
salt
peppar
1 nypa piment d’espelette, eller annan chili

Béchamel / velouté
4 msk vetemjöl
25 gram smör
2 dl mjölk
1 nypa muskotnöt
1 nejlika
Salt
Peppar

Panering
2 ägg
Vetemjöl
ströbröd
5 dl solrosolja

Lägg sidfläsket i en kastrull och tillsätt örter och en nypa salt. Fyll med vatten och vin så köttet täcks. Sjud i 1 ½ timme, tills fläsket är generöst och mjukt. Ta upp och hacka det fint, som för en rilette. Hacka löken och stek i olivolja tills den är mjuk och fått lätt färg.

Smält smöret i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör tills mjölet blandat sig med smöret och häll på mjölk under vispning. Sjud såsen på låg värme i 5 minuter. Konsistensen ska vara tjock. Alltså, tänk inte sås. Smaka av med salt, peppar och muskot. Låt den svalna något.

Blanda kötthack, lök och béchamel med parmesanost och smaka av med salt och peppar. Ställ i frysen i 15 minuter

Forma msk stora bollar och vänd först i vetemjöl, följt av ägg och sist i ströbröd. Ställ de färdigpanerade bollarna i frysen. Fritera med solrosolja på en temperatur runt 130-140 grader.

När ytan är läckert gyllene plockas de små bollarna upp och läggs på hushållspapper.

Servera med sommarprimörer som gurka, sparris och bondbönor, en romescosås och kallt rosévin.

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed