RECEPT

Kroppkakor

Kroppkakor recept Kroppkakan är förmodligen ett bra debattämne. Det finns, som med alla klassiker, lika många recept som åsikter i ämnet. Det som verkar variera mest är vilken mängd rå potatis som blandas i smeten. Mer rå potatis verkar vara tradition på Öland, medan kokt potatis helt dominerar i den gotländska versionen. I övriga småland verkar traditionen variera, med något mer kokt än rå potatis.
Med mer råpotatis får kroppkakan lite stabbigare och tyngre konsistens. Den påminner mer om den norrländska palten. Med kokt potatis blir kroppkakan mer elegant och luftigare. Den ska vara gjord på en mjölig potatissort. Eftersom det inte finns någon rå potatis som binder kakorna används äggulor i smeten. Det är bara att prova. Kryddpeppar eller inte är också en smaksak.

Ingredienser för 6-8 portioner

10 medelstora råa potatisar, ca 1 kg
5 medelstora kokta potatisar
1,5–2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Fyllning:

200 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1/2 tsk stött kryddpeppar

Svartpeppar efter smak, gärna en aromatisk sort som cubèbe
Skala den råa potatisen och riv den fint. Låt den rinna av i en sil, då håller de färdiga kroppkakorna samman bättre. Pressa, mosa eller riv sedan den kokta potatisen och blanda med den råa potatisen till en fast deg tillsammans med mjöl och salt.

Skär fläsket i små tärningar och skala och hacka löken. Bryn fläsk och lök i en stekpanna tills löken fått fin färg och blivit mjuk.

Rulla degen till en längd. Dela den i 12 bitar och gör en fördjupning i mitten på varje. Lägg 1 msk fyllning i varje grop och forma till bullar. Om bullarna verkar kladdiga, så ta lite mer mjöl i degen.
Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta och tillsätt 1,5 tsk salt per liter. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda 30-35 minuter. När de flyter upp är de färdiga.

Servera med smält smör och lingonsylt.

Kroppkakor ”gotländska”

Ingredienser för 4 portioner

750 gram potatis, mjölig sort som mandel eller king edvard
2 äggulor
100 gram siktat vetemjöl
Skala potatisen och koka i lätt saltat vatten. Häll av vattnet när potatsien är helt genomkokt och låt den ånga tills den vitnar.
Pressa potatisen och blanda i äggulor och vetemjöl.
Rulla längder, och skär i bitar (4x4cm). Fyll kakorna efter smak. Klassiskt är rimmat sidfläsk och kanske lite stekt lök. Själv gör jag en version med karljohan svamp och lök.
Lägg i fyllning och rulla små bollar. Koka i saltat vatten tills de flyter, det tar ungefär tre minuter.
Servera med smält smör.

Potatisplättar med svamp, sidfläsk och kastanjer

Potatispannkakor med rökt lax

Pommes de terre boulangère ~ Bagarens potatisgratäng

Potatisgnocchi med örter

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed