RECEPT

Kyckling i vinäger

Recept Kyckling i vinägerEn klassisk brasserierätt från Lyon som är svårslaget god med fräscha vårprimörer.

Ingredienser för 4 portioner

1 majskyckling, 1,5-2kg
2 msk smör
1 msk ankfett
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 tomater, tärnade
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1 ½ dl vitvinsvinäger
2 dl torrt vitt vin
3 dl god kycklingbuljong
3 dl grädde
4 msk dragon, hackad
1 lagerblad
3 kvistar timjan
Salt
Peppar
2 knippen grön sparris
1 kg bondbönor

Stycka kycklingen i åtta delar. Låren i två delar, liksom bröstfilén. Hacka upp skrovet och frys det för senare buljongkok.

Salta och peppra kycklingen och bryn den i smör och ankfett. Lägg i en stekgryta och tillsätt vetemjöl. Blanda så mjölet fördelas i fettet.

Hacka lök och vitlök och bryn den lätt i stekpannan där kycklingen stekte. Tillsätt tärnade tomater, örter, vin och vinäger och koka upp, så alkoholen ångar bort. Häll i grytan med kycklingen och tillsätt buljong.

Sjud i 45 minuter under lock. Ta upp bröstbitarna efter 15 – 17 minuter och lägg i en skål och håll värmt. De kan lätt bli lite torra om de kokar för länge.

Ta upp kycklingen och sila såsen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädde och koka tills såsen fått fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen och låt den bli varm.

Servera med lätt kokta grönsaksprimörer som bondbönor och grön sparris.

Kyckling i sötsyrlig citronmarinad och gröna ärtor

Smörstekt vårkyckling med primörer

Lätt bakad tomat fylld med krämig kyckling

Mera i samma ämne: , , ,

Instagram feed