RECEPT

Kyckling med citron och gröna ärtor

Kyckling med citron och gröna ärtor recept

En snabb och vårfräsch rätt för helgens lunch, klar på 30 minuter. I brist på färska gröna ärtor fungerar de frysta små delikatessärtor, förpackade i en liten papplåda i frysdisken. Ärtorna får klassisk Medelahavsinramning, med torkad korv, eller skinka, lök och vitlök. Varianter på denna rätt hittas i hela Medelhavsområdet, med det lokala fläsket som smaksättare. Serranoskinka eller fuets i Katalonien, bayonneskinka i sydvästra Frankrike, och parmaskinka iItalien. Lite kycklingbuljong ger mer djup i smaken om de ska ätas på egen hand. Nu får ärtorna sällskap av en citronkyckling, så det behövs inte i detta fall.
Ingredienser för 4 portioner
Ärtor med stekt sallat
2 pkt frysta delikatessärtor
100 gram fuet, eller annan torkad korv eller skinka
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt
peppar
finahackad persilja
1 sallatshuvud, av lite styvare sort
citronsaft

Kyckling med citron
1 färsk kyckling, gärna frigående, majs eller annan välskött och smakrik kyckling
1 citron, rivet skal
salt
peppar
2 msk olivolja
1 msk smör
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
saft från ½ citron
Stycka kycklingen i 8 bitar. Låren delas på mitten i knäleden och brösten i två bitar. Salta och peppra bitarna.
Bryn kycklingen i olivolja och smör, med skinnsidan ner, tills de fått fin färg. Lägg i en stekgryta med skinnsidan upp. Bryn löken lite och lägg i samma gryta tillsammans med hackad vitlök.

Rivs citronskal över kycklingen och tillsätt kycklingbuljong och citronsaft. Koka upp och sjud kycklingen i 25-30 minuter. Vill du ha bröstbitarna riktigt saftiga tas de upp efter 10-12 minuter och hålls varma.
Ta upp kycklingen och koka ner skyn till hälften. Smaka av med salt och peppar.

Hacka lök och vitlök och stek lätt i olivolja tillsammans med finhackad torkad korv. Tillsätt frysta ärtor och stek i 1 minut. Tillsätt strimlade sallatsblad och stek ytterligare 1 minut, tills bladen börjar tappa sin form. Smaka av med salt och peppar. Pressa lite citronsaft över innan servering.

Lägg upp ärtor och sallat i en djup tallrik och toppa med kyckling. Ringla koksky över och är med ett gott bröd.

En rätt som gjord för ett glas välkylt rosévin. Vi tjatar vidare om Domaine de Collavery 2010, (2859, 79 kr). Ett klassiskt rosévin från Provence, med frisk jordgubbsfrukt och delikat örtighet.
Också Leth’s Have Pink Zweigelt Rosé, (2261, 79 kr), från Österrike klarar citronkyckling och ärtor med frisk syra och behaglig frukttrund struktur.

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed