RECEPT

Kycklingleverparfait med äppelsallad

Kycklingleverparfait med äppelsallad

Recept ur Markus kokbok : plockmat, vardagslyx, söndagsmiddag och desserter

2 schalottenlökar, finhackade
lite neutral olja till stekning
3 msk madeira
3 msk cognac
några kvistar timjan
400 g kycklinglever
200 g smör, rumstempererat
salt, peppar och en nypa
strösocker

1. Fräs lök i olja utan att den tar färg i ca 2 minuter. Tillsätt madeira, cognac och timjan och Iåt koka in tills all vätska är borta.
2. Fräs kycklinglevern i en ny pånna på medelvärme i lite smör tills den är rosa inuti.
3. Lägg lök och lever i en mixer och mixa till en slät kräm. Lägg i smöret lite i taget och fortsätt mixa. Krydda med salt, peppar och en nypa strösocker.
4. Sila genom en finmaskig sil och häll upp i form eller burk. Ställ i kyl minst 3 timmar.

Äppelsallad
1 Granny Smith-äpple
lite frisrisallad
olivolja
salt och svartpeppar
nyrostat bondbröd

1. Skär äpplet i strimlor och blanda med fris6salladen. Krydda med olivolja, salt och peppar. Servera till kyckling-evern tillsammans med nyrostat bröd.

Sallad på majskycklinglever, äpple, kantareller och valnötter

Recept Sallad på majskycklinglever, äpple, kantareller och valnötterIngredienser för 4 portioner

300 gram färsk kycklinglever, gärna från majskyckling

3 msk balsamicovinäger
3 dl kantareller
2 äpplen halverade och skivade
3 msk valnötter
200 gram haricots verts
Blandade sallatsblad
Vinägrette
1 msk valnötsolja
1 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
Några droppar honung (kan uteslutas)
Salt
Peppar
Tunna skivor rostat bröd

Rensa och stek kantareller i smör och olivolja tills allt vatten ångat bort. Salta och peppra. Koka bönorna i 3-4 minuter och skölj i kallt vatten och skiva tunt.

Lägg levern i marinad i balsamicovinäger. Låt den marinera minst 30 minuter. Stek i ankfett om det är möjligt. Det ger en oslagbar smak på levern. Annars fungerar smör och lite olivolja också utmärkt. Stek levern 3-4 minuter på varje sida och låt den svalna något i pannan. Den får gärna vara lätt rosa i mitten. Skiva upp.

Varva sallatsblad, lever och svamp på en tallrik och toppa med valnötter, skivade bönor och vinägrette.

Kycklinglever med champinjoner, smörstekt valnötsbröd och valnötsvinägrette

Kycklinglever med champinjoner, smörstekt valnötsbröd och valnötsvinägretteIngredienser för 4 portioner

 200 gram färsk kycklinglever
2 msk olivolja
8 champinjoner
4 skivor pancetta, eller lätt rökt sidfläsk
2 msk torr sherry (kan uteslutas)
4 skivor valnötsbröd, eller annat rustikt lantbröd
Salt
svartpeppar
Rucculasallad

Vinägrette
2 msk olivolja
1 msk valnötsolja
2 msk balsamicovinäger, eller valnötsvinäger
Salt
Peppar

Stek skivor av pancetta eller sidfläsk tills de fått lätt färg. Pancetta är torkat sidfläsk från Italien. Det kan ersättas med torkad skinka eller lättrökt sidfläsk. Dela champinjonerna i fyra delar och stek i lite olja. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Pusta lever från senor och stek i olivolja 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra och tillsätt eventuellt ett par msk torr sherry. Stek skivor av valnötsbröd i lite smör tills det fått lätt färg. Lägg upp ruccolasallad på en tallrik och toppa med en stekt brödskiva. Skiva kycklinglever och lägg på brödskivan tillsammans med stekt pancetta eller sidfläsk. Ringla valnötsvinägrette över och runt salladen.

Svamp på rostat bröd med kycklinglever och balsamico- och honungsvinägrett

Svamp på rostat bröd med kycklinglever och balsamico- och honungsvinägrettIngredienser för 4 portioner

200 gram kycklinglever, helst från majskyckling
4 schalottenlökar
2 msk olivolja
1 msk smör
100 gram rimmat sidfläsk
5 dl blandad svamp, till exempel trattkantareller, champinjoner och ostronskivling
4 msk hackad gräslök
4 msk hackad persilja
½ dl pistaschnötter, grovt hackade
4 skivor rustikt bröd, gärna ett surdegsbröd
Vinägrette
3 msk lagrad vinäger, balsamico
1 tsk honung
1 msk valnötsolja
4 msk olivolja
Salt
Peppar

Skiva löken och stek i olivolja tills den blivit mjuk och fått fin färg.

Putsa kycklinglevern från senor och stek i olivolja och smör. Salta och peppra. Stek tills levern är lätt rosa inuti, det tar 2-3 minuter på varje sida. Låt några tsk balsamicovinäger koka ner i stekpannan innan levern tas upp. Håll varm. Tärna sidfläsket och stek tills den fått färg.

Stek svampen i lite olivolja tills vattnet ångat bort. Salta och peppra och lägg i en skål. Tillsätt hackad gräslök, persilja och grovt hackade pistaschnötter. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och smaka av med salt och peppar. Använd gärna en väl lagrad vinäger. Sötman ger både lever och svamp en smakfull inramning.

Rosta brödskivorna och lägg på en tallrik. Toppa med stekt lök, svamp, sidfläsk och lever och ringla vinägrett på och runt. Servera eventuellt med några gröna salladsblad, som ruccola eller mache

Drick till:
En god välhumlad ale gör denna smakrika toast gott sällskap. Prova Bedarö bitter, Ardenne Blond, Fuller’s Vintage Ale 2009

Sallad på sparris och majskycklinglever och torkat ankbröst

Sallad på sparris och majskycklinglever och torkat ankbröstIngredienser för 4 portioner

300 gram färsk majskycklinglever
20 tunna skivor torkat ankbröst, kan ersättas med 100 gram parmaskinka
1 msk olivolja
500 gram sparris
1 kruka sallad
2 vårlökar
1 påse ruccolasallad
salt
peppar

Vinägrette
3 msk persikobalsamvinäger
2 msk hasselnötsolja
2 msk valnötsolja
1 msk olivolja
1 tsk honung
Salt
Peppar

Stek levern i lite olivolja i 4-5 minuter. Skär i skivor. Koka samtidigt sparrisen i 5 minuter. Lägg upp sallad på en tallrik och toppa med lever och sparris skurna i bitar. Garnera eventuellt med 4-5 skivor torkat ankbröst, eller parmaskinka. Ringla vinägrette över och servera.

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed