RECEPT

Lammspjäll med citron, salvia, rosmarin och kikärtor med vitlöksmajonnäs

Lammspjäll med citron, salvia, rosmarin och kikärtor med vitlöksmajonnäsSpjäll är en lika prisvärd som välsmakande del på lammet. Receptet fungerar både för de tjocka som de tunna spjällen. Spjällen får sjuda i stekgryta i sällskap av rikliga mängder vitlök. Den mosiga vitlöken sätter sedan smak på en majonnäs.

800 gram tjocka eller tunna lammspjäll
1 vitlök, klyftor med skal
1 knippe salvia
skal från 1 citron
4 kvistar rosmarin
2 lagerblad
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
salt
peppar

Kikärtor

1 burk ekologiska kikärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tomater, tärnade
3 msk olivolja
1 näve hackad persilja
6 salviablad hackade
1 kvist rosmarin
salt
peppar

Vitlöksmajonnäs

1 ägg
1 äggula
2 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 dl solrosolja
salt
vitpeppar
vitlök från lammbakningen

Be din köttdisk att såga upp spjällen i 8-10 cm breda bitar. Tjocka spjäll kan delas i två bitar. Salta spjällen och lägg i en stor ugnsfast form på en bädd av vitlöksklyftor, med skalet kvar. Ringla olivolja över köttet och toppa med hackade örter, citronskal och peppar. Häll på vin och lika mycket vatten. Täck formen med aluminiumfolie och ställ i ugnen på 175 grader i 1 ½ timme, eller tills köttet känns mört.

Ta ut och sila skyn. Spar vitlöken till vitlöksmajonnäsen. Grilla köttet under ugnens grillelement några minuter innan servering.

Skiva löken och stek lite olivolja tills den är helt mjuk och fått lätt färg. Tillsätt tärnade tomater, salvia och vitlök och sjud till såsen kokat ihop. Tillsätt kokta kikärtor och sjud ytterligare några minuter. Rör ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar.

Mixa ägg, vinäger och senap med en stavmixer. Tillsätt oljan långsamt under fortsatt mixande. Skala vitlöken från lammbakningen och mixa ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Vill man inte göra egen majonnäs mosas vitlöken ner i färdig majonnäs.

Drick: Citron och salvia ger lammet fin frisk smak. Här kan det fungera med både rött och vitt vin. Prova Celler Cal Pla Blanc 2009, (70284, 159kr 16/20), från Priorat. Ett vitt vin med kraft och generös fet frukt med smak av aprikoser, honung och örter, behagligt nötiga aromer från fatlagringen och stenig mineralitet i avslutningen.

Lammfärsbiffar med fänkål fyllda med manchego, ugnsbakad fänkål och endive

Lamm på burk

Långkokt lammbog fylld med örter och nötter

Mera i samma ämne: ,

En kommentar »

  1. […] Till jul gjorde jag lammrulle på tunnbringa. Idag testar jag ett intressant recept på lammspjäll. […]

Lämna kommentar

Instagram feed