RECEPT

Långkokt lammbog fylld med örter och nötter

Långkokt lammbog fylld med örter och nötter | Recept | Lamm

Långkokt lammbog fylld med örter och nötter | Recept | Lamm

Framdelen på lammet har företräde i V&G-köket. Helt enkelt för köttet smakar mer. Lammbog och lammbringa passar bra att koka eller baka i ugnen under lång tid. Långkok ger saftigt och mört kött. Här får en urbenad lammbog fyllning av färska örter, pistaschnötter och mandlar. Köttet serveras med stekta endiver, squasch, lök och den goda skyn från långkoket.

Det här behövs

1 lammbog 1,2-1,5kg
5 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
100 gram pistaschnötter, skaldade
30 mandlar, rostade utan skal
salt
peppar
4 msk olivolja, eller ankfett
2 msk smör
2 lagerblad
3 dl rött vin
1 dl kalvbuljong
1 torkad aprikos
1 torkat fikon

Grönsaker

3 endiver, delade i klyftor
300 gram haricots verts
1 squasch, skivad
1 vitlöksklyfta
1 lökar
1 knippe persilja
4 msk olivolja
1 msk valnötsvinäger
2 msk citronsaft
salt peppar

 

Bena ur lammbogen, eller be din köttdisk att göra det. Salta och peppara insidan och fördela örter och hälften av nötterna. Vik ihop lammbogen och bind med bindgarn. Salta utsidan och bryn i olivolja, eller ankfett och lite smör. Lägg sedan lammbogen i en stekgryta och tillsätt vitlöksklyftor, några kvistar timjan och rosmarin och 2 lagerblad, helst färska, resten av nötterna, aprikos och fikon.

Häll på vin och buljong och koka upp. Sätt på locket och ställ i ugnen på 150 grader i 2-3 timmar. Köttet ska bli mört och saftigt. Ös gärna steken regelbundet med kokskyn.

Koka bönorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skiva squashen och stek i olivolja. Tillsätt hackad vitlök när den nästan är färdigstek, det tar bara någon minut. Lägg i en skål tillsammans med bönorna. Tillsätt vinäger, citronsaft och olivolja. Smaka av med peppar.

Dela endiven i fyra delar på längden. Stek i olivolja tills de fått fin färg och blivit mjuka. Pressa citronsaft över och smaka av med salt och peppar.

Skiva löken och stek i olivolja tills den fått fin färg och blivit mjuk. Blanda med squash och bönor.

Sila av skyn och pressa ut saften från de torkade frukterna och koka ner den något. Spar nötter.

Lägg upp grönsakerna på tallrik och toppa med en skiva lammbogen, nötter och sky. Garnera med kryddkrasse, eller finhackad persilja.

Drick: Lammet har fått fin örtig smak och skyn har kraft från rött vin en lätt sötma från torkad frukt. Det behövs ett vin med kraft och gärna mogen generös frukt som klarar sötman från skyn. Ett kryddigt rött vin från Rhône eller varför inte Priorat i Spanien gör jobbet.

2010 Vacqueyras Garrigues Montirius, (90292, 168 kr), med kraftfull mogen frukt, örter- och peppar och elegant mineralmättad längd.

GR-174 (2770, 129kr), från Priorat med stadig plommon- och körsbärsfrukt, lakrits rostade fataromer och vanilj i avslutningen.

2010 Montgó Garnacha Old Vines, (2189, 89 kr), är ett annat prisvärt alternativ från Cariñena i Spanien.

Lammspjäll med citron, salvia, rosmarin och kikärtor med vitlöksmajonnäs

Lammfärsbiffar med fänkål fyllda med manchego, ugnsbakad fänkål och endive

Lamm på burk

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed