RECEPT

Mannerströms Janssons frestelse

Janssons frestelseJanssons frestelse är kanske en av de bästa vickningsrätterna och passar givetvis utmärkt när hungern gör sig påmind på julaftonskvällen. Leif Mannerström är mästare och förträfflig förvaltare av våra husmansklassiker. Hans Jansson gillar vi särskilt bra på V&G. Han gör den med lite tomatpuré och kaviar vilket ger djup, syra och god sälta. Lite extra lagerblad vid lökstekningen är tillägg, men det passar bra och ger anrättningen en liten örtig inramning. Drick en porter, stout eller lätt lageröl till Jansson, gärna med en kryddig snaps till.

Ingredienser för 6-8 port

400 gram potatis av mjölig sort
2 gula lökar
smör
1 lagerblad
250 g ansjovisfilé av skarpsill
salt och nymalen peppar efter smak
2 dl vispgrädde
1 msk Slottskaviar
1 msk tomatpuré
smör för toppning

2 lökar för garnering

8 strimlade ansjovisfiléer som garnering

Sätt ugnen på 180 grader. Hacka löken och stek den gyllenbrun i smör och olja tillsammans med ett lagerblad. Salta lätt.

Skala och strimla potatisen i ganska fina stavar (1/2cm). Skölj inte potatisen.

Varva potatis, stekt lök och ansjovis, salt och peppar i en smörad ugnsfast form. Spar några filéer för garnering. Blanda grädden med tomatpuré och slottskaviar. Salta, peppra och slå på grädden. Toppa med några tunna skivor smör. Det ger fin färg och smak.

Grädda i ugn i 40-50 minuter eller tills potatisen känns färdig.

Skiva en lök fint och stek i smör och lite olivolja tills de gyllene i färgen. Lägg på hushållspapper.

Garnera frestelsen med stekta lökringar och lite strimlad ansjovis.

Mera i samma ämne: ,

5 kommentar »

  1. VAR KAN JAG SOM PRIVATPERSON KÖPA SLOTTSKAVIAR?

  2. Jag brukar handla på ICA. Den brukar ligga i kyldisken där Kalles brukar ligga.

  3. Jag har varit runt på en massa olika butiker nu, men ingen av de hade den. Vet ni någon specifik butik i Stockholm, helst södra delen / i Nacka, som garanterat har den? Väldigt tacksam för svar!

  4. Sist jag köpte var det på Ica Supermarket Aptiten, Torkel Knutssonsgatan. Brukar handla där. Det var ett tag sen dock. Vi är i frankrike så jag kan inte kontrollera om det finns kvar i sortimentet.

  5. […] Per Morberg, Niklas Ekstedt eller Leif Mannerström kändes riktigt hundra. (I alla fall inte detta Mannerström-recept på Jansson, med tomatpuré och kaviar!) Flera av recepten innehöll mjölken, och inte ens Tore Wretman […]

Lämna kommentar

Instagram feed