RECEPT

Mannerströms viltfond

1 ½ liter färdig buljong
Recept från Mannerströms viltkokbok av Leif Mannerström

Det är oerhört viktigt att ta vara på benen och koka egen fond. Annars kommer du att halta i köket! Bryn benen väl och låt sedan sjuda i en gryta. Det tar lång tid men fonden du får blir fantastisk. Ja, benen är en smakskatt!

3 kg ben från rådjur, hjort eller älg
2 lökar, skalade
2 morötter, skalade
2 palsternackor, skalade
1 höstäpple, delat på mitten
1 purjolök, ansad och skivad
1 rotselleri, skalad
1 Bouquet garni

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg viltbenen i en långpanna. Rosta dem mitt i ugnen ca 1 timme, tills benen är riktigt brynta.

Stek under tiden lök, rotfrukter, äpple och purjolök i smör i en stekpanna tills de har fått fin färg. Lägg de brynta viltbenen och grönsakerna i en gryta tillsammans med din bouquet garni, häll på vatten så att det täcker.

Sjud på svag värme ca 4 timmar och fyll på med vatten så att det hela tiden täcker.

Skumma regelbundet bort det fett som samlas på ytan. Sila fonden och reducera ner den till önskad smakstyrka.

Hjortburgare

Pepparrotsmajonnäs

Älgrulader med kantareller

Mannerströms Bouquet garni

Viltjärpar med trattkantarellsås

Vildsvinsspjäll med aprikosglaze

Helstekt fasan med calvadosgräddsås

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed