RECEPT

Oxsvansragu

Oxsvansen är förvisso en bakdel, men det är en av de mest smakrika styckdelarna. Köttet får en härligt mjuk och klistrig konsistens när det får koka länge. Här en ragu men det går också bra att göra en soppa.

oxsvansraguIngredienser för 4 portioner

1, 7-2kg oxsvans av ekologiskt- eller naturbeteskött
Vetemjöl
3 msk smör
10-15 små lökar
6 små morötter
250 gram champinjoner
100 gram rimmat sidfläsk
4 kvistar timjan
1 lagerblad
1 tsk ljunghonung, eller annan honung
1 dl halvtorr sherry
Salt
Peppar

Marinad
½ flaska kraftfullt rött vin
1 vitlöksklyfta
Några kvistar timjan
2 lagerblad
10 svartpepparkorn

Använd helst oxsvansens grövre bitar och be din kötthandlare att dela dem Lägg skivorna i marinaden. Marinera gärna köttet över natten. Ta upp köttet och låt det rinna av väl. Panera med lite vetemjöl och fräs sedan i smör. Salta och peppra köttet. Koka upp marinaden och skumma den väl.

Häll marinaden över köttet i stekgryta. Tillsätt timjan och ett extra lagerblad och sjud på låg värme i 2-3 timmar.

Förbered under tiden grönsakerna och sidfläsket. Stek lökar, klyftade champinjoner och tärnad sidfläsk. Ställ stekpannan i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter tills löken är mjuk. Smaka av med salt och peppar. När köttet är mört tas det upp ur grytan.

Sila buljongen och häll tillbaka i grytan och tillsätt sherry och honung och sjud i 10 minuter tillsammans med fint klyftade morötter. Red med maizena om buljongen saknar konsistens. Tillsätt kött, sidfläsk, svamp och lök och lägg upp i en varm serveringsskål. Garnera med några persiljekvistar och servera med kokt potatis eller potatismos.

Mörkokt kalvlägg

Timbal på oxlägg med rostad lök, svamp och ugnsbakade körsbärstomater

Oxkind marinerad i rödvin

Getoströsti

Rödvinsbräserad oxbringa av Charolais

Mera i samma ämne: , ,

En kommentar »

  1. Otroligt mört och gott. Dagen efter blev det nästan ännu godare. Använd dock ett bra vin, då vinsmaken på köttet blir intensiv (i positiv bemärkelse)

Lämna kommentar

Instagram feed