RECEPT

Potatismos med yoghurt

Potatismos med yoghurt istället för mjölk, ger en fin syrligt brytning som passar bra till kraftiga och feta tillbehör. Detta ger en härlig balans i rätten.

Ingredienser för 4 portioner

1/2 kg potatis (mjölig sort, gärna king edvard)
35 gram smör
1/2 -1 dl ekologisk fet yoghurt
salt och peppar

Skala potatisen, skiva den grovt i ca 1 cm tjocka skivor, sköj potatisen i kallt vatten.
Kokat den i saltat vatten tills den är mjuk.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga i 5 minuter.

Pressa med potatispress, tillsätt smör och 1/2 dl yoghurt. Smaka av för syrlighet. Tillsätt eventuellt mer yoghurt.
Vispa moset hastigt, så det blir fluffigt. Dock inte för länge så det blir klister. Smaka av med salt och peppar.

Nystekt rimmad skinka med mandelpotatispuré och grovkornig senap

Mitt nära kök Recept:Nystekt rimmad skinka med mandelpotatispuré och grovkornig senapRecept från Mitt nära kök av Henrik Norström

Rosta på galler 1 kg rimmad skinka med svål
15–20min i 250° ugn tills den är gyllenbrun runt om.
Sänk till 100° och låt skinkan baka vidare till 65°.

Tag ut och temperaturen går vidare några grader.
Den ska landa mellan 67 och 70°. Det är viktigt att temperaturen når minst 67°.
Låt skinkan svalna till ca 50°. Då kan du skära utan att förlora köttsaften.

Skär en generös skiva, servera med god puré, helst på mandelpotatis.

Servera med god grovkornig senap

Potatispuré med oliver och citron

Ingredienser för 6-8 portioner

10-12 normalstora potatisar av mjölig sort
3 dl mjölk
100 gram smör (går givetvis att använda mindre om man vill)
salt
vitpeppar

1 citron, skal och saft
1 dl hackade svarta oliver

Koka potatisen och pressa med potatispress. Värm mjölk och smält smöret i den varma mjölken och rör ner i potatisen.
Salta och tillsätt oliver och skal och saft av citronen.

Potatispuré med prosciutto/parmaskinka och parmesan

Ingredienser för 6-8 portioner

10-12 normalstora potatisar av mjölig sort
3 dl mjölk
100 gram smör
salt
vitpeppar

150 gram prosciutto/parmaskinka
50 gram parmesanost riven
Samma purégrund men krydda med strimlad skinka och parmesan.

Potatiskräm med karljohansky

Potatiskräm med karljohanskyXavier Pellicer använder givetvis färska karljohansvampar under säsong.

Torkad karljohan får ersätta i denna tolkning av Xavier Pellicer recept.

Ingredienser för 4 portioner

4 medelstora potatisar av mjölig sort, gärna maris piper
25 gram smör
3 msk grädde
160 gram torkad karljohansvamp
Ruccolasallat
4 äggulor av ekologiska ägg
6 dl kycklingbuljong

Skala potatisen och koka i vatten tillsammans med hälften av karljohansvampen. Ta upp potatisen och pressa med potatispress. Vispa i smör och grädde och smaka av med salt och peppar.

Koka upp kycklingbuljongen och tillsätt resten av karljohansvampen. Sjud tills svampen mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Sjud äggen vid 64 grader i 2 timmar. Skala äggen försiktigt och ta bort vitan.

Lägg en klick potatismos i en djup tallrik och gör en liten fördjupning i mitten för äggulan. Häll buljongen runt och toppa med ruccolablad och lite av den kokta svampen.

Mera i samma ämne: ,

Instagram feed