RECEPT

Provensalska kycklingvingar

Recept KycklingvingarRecept: Jonas Borssén ur boken GRILLA som proffsen!

Kycklingvingar är perfekt finger food att börja med före huvudmålet. Att äta med händerna ger samtidigt en extra dimension åt smakupplevelsen, det uppskattas av både stora och små. Använd briketter eller kol och en klotgrill eller gasolgrill med lock.

Ingredienser för 4 portioner

1 kg kycklingvingar
1 msk olivolja
provensalsk kryddblandning
citronklyftor

Provensalsk kryddblandning

2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk finhackad färsk timjan eller mejram
1 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk finhackade färska lavendelblad

Blanda vingarna med olja och kryddblandningen.

Låt briketterna brinna ner till askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 200 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark.

Lägg på vingarna så att de tillagas med direkt glödvärme. Sätt på locket och beräkna cirka 10 minuter. Vänd kycklingvingarna och grilla ytterligare 10 minuter under lock. Tar vingarna för mycket färg flyttar du dem åt sidan så de tillagas med indirekt glödvärma.
Pressa citronsaft över vingarna och ät med fingrarna.

V&G rekommenderar:  En klockren rosérätt och vad passar bättre än ett vin från Provence, med samma örtaromatiska inramning som kycklingvingarna, och med behaglig jordgubbsfrukt och uppfriskande syra är Domaine de Collavery, (2859, 79kr), ett vin för grillglasen.

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed