RECEPT

Pulled pork

Pulled pork recept
Pulled pork är en hörnsten i den amerikanska barbecuen. Det är oemotståndligt mört kött som kan skäras med sked, om man vill. Fläsk som långsamt får baka i grillen på låg temperatur får smak av rökspån eller ved efter smak. Vill man inte vakta Pulled porken på grillen i 5-6 timmar fungerar det att förbaka karrén i ugnen innan den får röksmak på grillen.

Ingredienser för 6-8 portioner

1,5 kg fläakkarré i bit, gärna på ben
3 dl vitt vin
salt
2 lökar
1 vitlök
2 kvistar rosmarin
4 kvistar timjan
3 msk rödvinsvinäger
3 msk honung
1 chipotlechili, eller annan rökig medelhet chilifrukt
4 katrinplommon
2 torkade fikon
rökspån, äppelved

Kryddrub

2 msk svartpeppar
1 msk pimenton de la Vera dulce, rökig paprika
1 tsk pimenton de la Vera dulce picante, het paprika
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitlökspulver
1 tsk ingefära, torkad
½ tsk muskotnöt
3 kvistar rosmarin
4 kvistar timjan
1 lagerblad

Börja med att salta och bind upp karrén så den håller formen bättre. Mortla eller mixa alla kryddor och massera in i köttet. Lägg i en gryta med lock och ställ i ugnen på 120 grader 5-6 timmar tillsammans med örter och grönsaker,vin, vinäger och honung. Pulled porken ska bli rejält mört och falla sönder lätt under en gaffel eller sked. Sila av skyn och koka ner den tillsammans med chilin och den torkade frukten. Mixa till en slät bbq-sås och smaka av med salt och eventuellt mer vinäger och honung efter smak.

Tänd grillen och lägg köttet på indirekt glöd och lägg på lätt fuktad rökved. Sätt locket på grillen. Vi använder ofta äppelved till fläsk, men prova gärna bourbonek, eller annan fruktved. Låt köttet röka i ungefär en timme på låg temperatur, eller längre för mer rökarom. Lägg på mer rökved regelbundet.

Avsluta med att ge köttet en fin yta på direkt glöd.

Servera Pulled porken med bbq-sås, ett gott bröd, sallad och varför inte coleslaw på morot och spetskål

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed