RECEPT

Rödbetsrisotto med pecorino- och parmesanost och kokta rödbetor

Rödbetsrisotto med pecorino- och parmesanost och kokta rödbetor

Ingredienser för 4 portioner
2 dl arborioris, rundkornigt ris för risotto
1 kg färska rödbetor
50 gram pecorinoost
25 gram parmesanost
4 schalottenlökar
1 vitlökklyfta
1 msk kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk olivolja
salt
vitpeppar
1 msk tryffelolja (kan uteslutas)

Skölj rödbetorna och koka dem i saltat vatten i ungefär 20 minuter.
Skala och finhacka en okokt rödbeta. Hacka schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med den finhackade rödbetan. Stek grönsakerna i lite smör och olivolja tills de mjuknat något.

Tillsätt arborioriset och fräs ytterligare en stund så riset tar smak av olja och grönsaker. Tillsätt vinäger, fond och vatten så riset täcks. Koka under omrörning och fyll på med vatten när vätskan kokat bort. Upprepa tills riset är mjukt och vätskan nästan helt kokat bort. Det tar ungefär 15 minuter. Tillsätt riven ost och smör och rör om tills osten smält och risotton tjocknat. Ta bort från plattan. Rör i 1 msk tryffelolja. Smaka av och salta och peppra. Tryffeloljan kan uteslutas med den ger risotton en djupare och en lite jordig smak som passar med rödbetorna.

Lägg upp risotton på en tallrik och servera med de kokta klyftade rödbetorna. Garnera med riven parmesan och ringla lite olivolja över betorna.

Mera i samma ämne: ,

Comments are closed.

Instagram feed