RECEPT

Rödvinsmarinerad slaktarbiff med grillad tomat

Recept Slaktarbiff rödvinsmarinerad med grillad tomatRecept: Jonas Borssén ur boken Grilla som proffsen

Slaktarbiff, även känd som njurtapp, är en ovanlig styckningsdetalj från nötboskap och som kräver att du förbeställer. Det är det värt, för smaken är djup och fyllig och dessutom passar dess grovfibriga muskeltrådar bra för marinering. Använd en öppen grill eller kol eller en gasolgrill.

Ingredienser för 4 portioner

700 gram slaktarbiff, putsad från fett och hinnor
(alternativt rostas eller flankstek)
rödvinsmarinad
4 stora tomater
salt och nymald svartpeppar

Rödvinsmarinad, för nötkött eller vilt

1 dl rödvin
¼ dl balsamicovinäger
¼ dl olivolja
1 tsk nymald svartpeppar
2 lagerblad
2 msk timjan
en nypa cayennepeppar
1 tsk salt
1 dl hackad persilja
1 stor vitlöksklyfta

Mixa alla ingredienser till marinaden i en matberedare med vass kniv, eller använd en stavmixer. Marinaden ska vara så slät som möjligt. Marinera köttet i minst 2 timmar.

Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark. Grilla köttet 3-4 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Ta upp köttet och slå in det i aluminiumfolie i 5-10 före servering.

Grilla (halverade/red) tomaterna under tiden. Pensla dem med olja och krydda med salt, svartpeppar, och timjan. Grilla 2.3 minuter på varje sida över direkt glödvärme eller tills de får fin färg.

Skär upp köttet och servera med tomat och sallad.

V&G rekommenderar: Drick ett mustigt och kraftfullt rött vin, gärna med generös fruktighet och stadig struktur som  Lirac Les Chesnaies 2007, (2214, 100kr), från den generösa årgång 07 har delikat solvarm och stramt vital fruktighet med doft av plommon och körsbär inlindade i kryddiga peppar och örtaromer som står upp bra mot grillaromerna.

Mera i samma ämne: , , ,

2 kommentar »

  1. I den utmärkta och omfattande samlingen av lammrecept saknar jag bara ett spännande sätt att laga lammsadel!

  2. De här måste jag testa och göra!

Lämna kommentar

Instagram feed