RECEPT

Romescosås

En klassisk sås från spanska Katalonien som serveras med grillade små lökar, eller andra grillade grönsaker. Receptet kommer från en liten restaurang,  granne med vinkooperativet i byn Paboleda, Priorat.

Ingredienser för 4-6 portioner
20 mandlar. Skållade och rostade
15 hasselnötter
1 stor röd paprika eller 2 normala
1 tomat
6 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger, eller sherryvinäger
6 msk olivolja
3 krm piment de la Vera, den heta versionen
salt
peppar

Rosta mandlar och hasselnötter och mal fint i mortel, eller matberedare. Dela tomaten och paprikorna och grilla tills skalet blivit sotigt. Låt svalna och ta bort skalet på både paprikor och tomat. Rosta vitlöken i ugnen på 180 grader i 15 minuter tills den blivit mosig.

Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa till en slät puré. Tillsätt olja, vinäger och peppar. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Lammkotletter med tian, färsk potatis med karljohansmör

Lammkotletter med tianPotatispremiären fick sällskap av delikata lammkotletter från Karin Blom, en liten producent nästgårds till den fina grisgården i Domta. Har inte ätit bättre sedan Frankrike. Möra fina koteletter med sagolikt god lammsmak. Härligt med uppfödare som bryr sig om smaken. Primiärpotatisen fick smak av ett karljohansmör och finhackad gräslök. Lika enkelt som gott. En bakad tian fick också plats på tallriken.

Tian-sydfranska bakade grönsaker
Den är snygg och sagolikt god till allt från grillen. Principen är enkel. Rustika skivor av tomater, paprika och aubergine varavas i upprätt i en ugnsfast form och toppas med olivolja, rosmarin, vitlök och timjan. Ugnen gör sedan jobbet under 1 ½ timme.

Till 4 portioner
1 aubergine
8 tomater
4 röda paprikor
1 dl olivlja
ett par kvistar rosmarin
ett par kvistar timjan
3 vitlöksklyftor

Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. Salat skivorna och lägg dem i en sil för urvattning, det tar en halvtimme. Skölj hastigt av saltet innan de ska radas upp i formen.

Skiva tomater och skär grova bitar av paprikan i ungefär samma storlek som tomatskivorna.
Varva skivorna i en ugnsfast form, stående upprätt. Fördela skivor av vitlök jämt i formen och toppa med finhackade örter, olivolja och salt.

Ställ i ugnen på 150-160 grader i 1 ½ – 2 timmar, tills grönsakerna är mjuka och fått fin färg.
Ät den varm, eller kall. Ytsökt att lägga i en baguette med en god korv eller skivor av sidfläsk.

Drick: Lamm och örter också här vilket ger rätten kraft. Smör och svamp är goda vinvänner och grönsakskompotten ger sötma. Ett kraftfullt vin med generös frukt och stadig struktur behövs i glasen. Varför inte en klassisk Boredaux som Château de Landiras Rouge 2009, (6fl, 876kr), från Grave. Merlotdominerat vin med tät svartvinbärs- och plommonfrukt och fin rostad avslutning från fatlagringen. Rhône fungerar också till denna lammrätt. Guigals Côte du Rhône 2009, (2011,99kr), doftar peppar, örter, plommon och mörka körsbär och gör lammet gott sällskap.

Pintxo med tonfisk, paprika och friterad purjolök

Pintxo med tonfisk, paprika och friterad purjolök

Ingredienser till 8 -10 pintxos

1 burk Bonito del Norte,
spansk tonfisk som ofta läggs in i olivolja, kan ersättas med tonfisk i olja
Det går självklart att köpa färsk tonfisk och steka den varsamt i olivolja.
1 purjolök
3 röda spanska spetspaprikor, eller 1 stor vanlig paprika
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
Salt
Körvel till garnering
Peppar
Olja till fritering
1 baguette

Strimla purjolöken och fritera i olja tills den fått lätt färg. Lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av.
Rosta paprikorna i 225 grader tills de nästan är svarta. Lägg i en skål och låt svalna. Ta bort skalen och skär i grova strimlor. Lägg tillbaka i skålen och tillsätt olivolja, citronsaft, salt och peppar.

Lägg upp paprika på en brödskiva av baguettetyp. Toppa med tonfisk och friterad purjolök och garnera eventuellt med lite körvel.

Paprikasås

Ingredienser för 4 portioner

1 rostad paprika
3 msk cashewnötter, malda
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk sherryvinäger
Salt
Peppar

Dela paprikorna i fyra delar och lägg på grillen med skalsidan ner. Grilla hårt till skalet svartnat och paprikan blivit mjuk. Lägg i en skål och dra plastfilm över. Ta bort allt sotat skal. Dela paprikorna i fyra delar och lägg på grillen med skalsidan ner. Grilla hårt till skalet svartnat och paprikan blivit mjuk. Lägg i en skål och dra plastfilm över. Ta bort allt sotat skal och strimla paprikan.
Mixa paprikan med vitlök, olivolja, vinäger och cashewnötter i en handmixer. Smaka av med salt och peppar.

Djävulssås – röd och het sås

Djävulssås – röd och het sås | ReceptGod sås på färska grönsaker som passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.
Ingredienser till 4-6 portioner

2 röda paprikor urkärnade
5 körsbärstomater
1- 2 röda chilifrukter
2 vitlökklyftor
½ dl tomatketchup
2 msk japansk soja
1 dl olivolja
3 msk pressad citron
salt
peppar

Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Gör detsamma med chilin. Anpassa mängden chili efter hur het sås du vill ha. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. Smaka och salta och peppra.
En fräsch sås till både fisk, skaldjur och kyckling. Mängden ketchup kan verka oroande men den behövs för att balansera hettan i chilin. Pensla marulk eller annan fast fisk med vitlöksolja och servera såsen till, eller grilla små spett med kyckling på samma vis.

Kikärtor med stekta grönsaker

1 burk kikärtor
1 röd paprika
1 squash
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
Salt
Peppar

Skala squashen och dela på längden. Skär ut kärnorna i mitten. Skiva och stek i olivolja och smaka av med salt och peppar. Tärna paprikan grovt och stek också den i lite olivolja. Tillsätt hackad vitlök och stek ytterligare 1 minut. Blanda grönsakerna med kikärtor och stek tills ärtorna blivit varma. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Serveras gärna med en Lammrygg

Smögenräkor med rostad paprika

Recept: Sherry Smögenräkor med rostad paprika  Ingredienser för 4 portioner

400 gram färska räkor
2 röda paprikor
3 msk olivolja
½ tsk Pimenton de la Vera, spansk paprika med lätt rökig smak, kan ersättas med paprikapulver och lite röksalt
2 msk sherryvinäger
4 msk hackad persilja
1 msk valnötsolja
Salt
Peppar
4 skivor vitt rustikt bröd, rostat

Skala räkorna och ställ i kylen. Rosta paprikorna i ugnen på 250 grader tills skalet börjat svartna. Ta ut och lägg i en skål och dra plastfilm över. Det gör det lätt att få bort skalet.

Strimla paprikan och blanda med olivolja, valnötsolja, vinäger och räkor. Tillsätt spanskt paprikapulver, pimenton de la vera. Den ger en lätt rökig arom och kan ersättas med lite röksalt och paprikapulver. Den spanska paprikan hittas i välsorterade delikatessbutiker.

Pensla brödet med olivolja och stek i grillpanna, eller vanlig stekpanna.

Lägg upp räkorna på brödskivan och garnera med lite ruccolasallat.

Drick manzanilla till.

Mera i samma ämne:

En kommentar »

  1. […] med sommarprimörer som gurka, sparris och bondbönor, en romescosås och kallt […]

Lämna kommentar

Instagram feed