RECEPT

Rostad selleri

Ingredienser för 4 portioner

1 sellerihuvud
4 msk olivolja
½ tsk fänkålsfrön
Salt
Peppar
Skala sellerin och skär i grova tärningar. Lägg i en ugnsfast form och ringla olja över. Salta, peppra och strö lite fänkålsfrön över. Blanda väl och ställ i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.

Selleriremoulad

Svårslaget tillbehör till grillat kött och charkuterier.

Ingredienser för 4 portioner

450 gram selleri
1 morot
½ dl majonnäs
¼ fint skivad rödlök
Sarawak vitpeppar
1 nypa piment d’espelette
Riv rotsakerna i fina strimlor på en mandolin, eller skiva tunt med kniv. Blanda med hemgjord majonnäs, lök och smaka av med salt och peppar.

Gör gärna din egen majonnäs. Enkelt och godare än pre-fab majo.

Friterad rotselleri

Ingredienser för 4 portioner

1 litet sellerihuvud
5 dl solrosolja
salt

Strimla sellerin med en mandolin, eller med kniv. Strimlorna ska vara tändstickstunna. Värm oljan till 170 grader och lägg i sellerin. Fritera tills sellerin fått gyllene färg. Ta upp med en hålslev och låt den rinna av på lite hushållspapper eller en kökshandduk. Salta lätt.

Selleripurè

För 6-8 portioner (beroende på hur mycket man äter)

500 gram selleri
150 gram smör
2 dl mjölk
Salt
peppar

Skala sellerin och skiva det så tunt det går, gärna med en mandolin. Smält smöret i en vid kastrull och lägg i sellerin. Stek till sellerin blivit mjuk i smöret.

Tillsätt mjölken och sjud 8-10 minuter tills sellerin är helt mjuk. Tillsätt lite mer mjölk om det kokar för torrt.

Mixa till en slät puré med en handmixer. Smaka av med salt och peppar.

Remoulad med selleri och morot

1/2 selleri
1 morot
5 msk majonnäs
En nypa cayennepeppar
Salt
peppar

Riv rotsakerna grovt med rivjärn eller med en mandolin. Blanda med majonnäs och smaka av med salt och peppar.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed