RECEPT

Smörstekt kyckling med kantareller, bondbönor och aprikosvinägrette

Smörstekt kyckling med kantareller, bondbönor och aprikosvinägretteAprikoser och kantareller kan verka som en svår kombination, men fungerar utmärkt. Här får torkade aprikoser ge smak åt en vinägrette, vilket ger den smöriga svampen och kycklingen ett syrligt bett. Hittar du en bra aprikosvinäger är det ännu bättre.

4 kycklingbröst, helst med skinnet kvar
5 msk smör
2 msk olivolja
400 gram kantareller
½ dl finosherry
1 kg bondbönor (med baljorna kvar)
2 rödlökar
Fina sallatsblad

Aprikosvinägrette
5 msk aprikosvinäger, eller vitvinsvinäger
2 torkade aprikoser
5 msk olivolja
salt
vitpeppar

Salta och peppra kycklingbrösten och stek i generöst med smör och lite olivolja. Bryns skinnsidan tills den fått fin färg och blivit knaprig. Vänd på kycklingen och ös med smör och ställ stekpannan i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter.

Plocka bondbönorna ur baljorna och koka i ½ minut. Skölj i kallt vatten och plocka bort bönornas yttre skal.

Stek svampen i generöst med smör och lite olivolja tills allt vatten ångat av. Smaka av med salt och peppar och ett stänk finosherry och koka ner.

Finhacka aprikoserna och blanda med vinäger, olja, en nypa salt och vitpeppar.

Skölj sallaten och slunga den torr i en handduk.

Skiva kycklingen grovt och varva med svamp, skivad rödlök, bondbönor och sallat på en tallrik, eller ett uppläggningsfat. Ringla resten av smöret från stekningen av både svamp och kyckling över och avsluta med sallatsblad och vinägrette.

Servera gärna med ett gott bröd.

Kantarellkroketter med friterade lökringar och sallad

Kantareller med selleri, bacon och vinägrette på smörstekt surdegsbröd

Svampsoppa på kantareller

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed