RECEPT

Smörstekt vårkyckling med primörer

Recept Smörstekt vårkyckling med primörer Ett utmärkt sätt att förvalta vårens första grönsaksprimörer på.

Ingredienser för 4 portioner

4 små vårkycklingar, eller en majskyckling 1,5 kg
1 kvist rosmarin
2 färska lagerblad
1 liten knippe timjan
5 msk smör
2 msk gåsfett (kan ersättas med olivolja)
Salt
Peppar
Garnityr
1 knippe sparris
1 knippe späda vårmorötter
2 knippen vårlökar
2 msk smör
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
2 dl god kycklingbuljong
1 msk amontilladosherry

Stycka först kycklingen. Använder du små vårkycklingar fungerar det bra att bara dela på hälften, genom bröstbenet. Större kycklingar styckas på traditionellt sätt med bröst och lårbitar för sig. Salta kycklingen genröst och peppra på köttsidan.

Hetta upp stekpannan med smör och eventuellt gåsfett och lägg i kycklingen med skinnsidan ner. Stek på medelhög värme tills skinnet fåt fin gyllengul färg. Vänd kycklingen och stek ytterligare 5-6 minuter. Ös kycklingen regelbundet med smöret i stekpannan. Tillsätt lite amontilladosherry i slutet av stekningen. Det lyfter smörets nötiga aromer på ett svårslaget sätt. Ställ åt sidan och håll varmt.

Skala morötterna och dela på hälften. Skär upp sparrisen i mindre bitar. Små lökar kan vara hela, men dela om det är större. Stek först morötterna och löken några minuter i smör och tillsätt sedan kycklingbuljong. Sjud i några minuter tills grönsakerna är mjuka och tillsätt sparrisen som bara behöver en knapp minut i grytan. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.

Kyckling i vinäger

Kyckling i sötsyrlig citronmarinad och gröna ärtor

Lätt bakad tomat fylld med krämig kyckling

Mera i samma ämne: ,

Lämna kommentar

Instagram feed