RECEPT

Sofregit-katalansk lökbas

Sofregit-katalansk lökbasDenna katalanska lökbas är en av hörnstenarna i det regionala köket i norra Spanien. Användbar till mesta, från grytor till bas i såser eller som tillbehör till kött eller fisk.

5 lökar
3 tomater (kan uteslutas)
8 hela vitlökklyftor med skal
4 msk olivolja

Hacka löken grovt och stek den olivolja, först på hög värme därefter på låg. Tillsätt oskalade vitlöksklyftor. Stek under regelbunden omrörning i 1 timme tills löken börjat karamellisera och få färg.

Kärna ur och tärna tomaterna. Tillsätt de sista 20 minuterna och låt tomaterna smälta in i löken. Tomaterna kan utelämnas om man önskar.
Salta och peppra.

Lök och karljohanpaj

Lökconfit med halstrad strömming

Fransk löksoppa

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed