RECEPT

Terrinrulle på grisfötter, rökt sidfläsk och lök

Grisfötter på egen hand brukar inte ha strykande åtgång på julbordet. Det har dock en läcker smak, och framförallt konsistens. I en terrinrulle är essensen av fötternas kulinariska förtjänster samlad. Omotståndligt gott med en grov senapssås och valnötsstekt schalottenlök.

Terrinrulle på grisfötter, rökt sidfläsk och lökIngredienser för 6-8 portioner

För koket
4 grisfötter, färska
100 gram rökt sidfläsk
½ purjolök
2 morötter
4 lagerblad
2 lökar
10 persiljestjälkar
10 svartpepparkorn, tellicherry

För terrinen
2 lökar
2 msk valnötsolja
Salt
Peppar, tellicherry

Garnering
2 lökar
1 msk valnötsolja
10 valnötter
1 msk honung
Senapssås
1 äggula
1msk grov senap, gärna osötad av dijontyp
½ dl solrosolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt
moungo vitpeppar

Lägg grisfötterna i en stor kastrull tillsammans med sidfläsk och grönsaker. Sjud i 3 timmar. Låt svalna. Dela grisfötterna på längden och rensa bort alla ben. Spar kött, svål och bindväv. Ta gärna med lite av svålen. Hacka kött från sidan fint och blanda med finfördelade grisfötter.

Hacka 2 lökar och stek på låg värme i valnötsolja tills löken är mjuk. Blanda löken med köttet och några msk av buljongen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg kött- och lökblandningen på en rejält tilltagen bit plastfolie och rulla i hop. Snurra ihop ändarna på plastfilmen och forma en 5 cm tjock korv. Rulla in i ett lager aluminiumfolie så den håller formen. Lägg i kylen i minst ett dygn.

Skär skivor av korven och grilla dem snabbt under ugnens grillelement. De går också bra att servera den rumstempererad. Servera med knaperstekt lök, senapssås och honungsglaserade valnötter

Rullsylta med äpple och enbär

Terrin på grisfötter och karré med rotsakssallad

Mera i samma ämne: , ,

Lämna kommentar

Instagram feed