RECEPT

Trotter Gear, fond på grisfötter

Trotter Gear, fond på grisfötterTrotter Gear, skulle kunna översättas med en fond på långkokta grisfötter. Den ger en dallrande gelatintät och nästan klistrig fond, fylld med gelatinösa bitar av grisfötterna. Den är möjligen för mycket för de kräsmagade, men han har rätt. Smaken är svårslagen. Fonden kan användas till både, fläsk, kyckling och lamm.

Ingredienser för ungefär 1 liter

6 grisfötter, väl putsade
2 lökar
2 stjälkar selleri
2 purjolökar
1 hel vitlök
1 knippe timjan
20 pepparkorn
½ flaska madeiravin , sercial, torr typ
Kycklingbuljong

Putsa grisfötterna och ta bort kvarvarande borst med en plastrakhyvel. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka i 5 minuter och häll därefter bort vattnet och skölj fötterna i kallt vatten. Lägg tillbaka grisfötterna tillsammans med grönsaker. Häll på medieravin och buljong eller vatten så fötterna täcks. Sjud under lock i 3 timmar. Ta upp grisfötterna och låt de svalna tillräckligt för att hantera. Ta bort kött, brosk och svål och finfördela. Lägg i en skål.

Koka ner buljongen tills den börjat bli lite simmig i konsistensen och fått god smak. Häll tillbaka alla rensade delar från grisfötterna i buljongen. Häll upp i burkar och ställ i kylen, eller frys in.

Fond på grisfötter är som Fergus uttrycker det ”din gastronomiska vän i köket”.

Mera i samma ämne: , , ,

Lämna kommentar

Instagram feed